Sofia Times Magazine
 
23.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash
Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

MadagascarΣυνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Οι Έλληνες της Παραγουάης Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
ΦτωχόΑριστο 
02.07.07
Στην πιο αδικημένη χώρα της Λατινικής Αμερικής, χωρίς πρόσβαση σε θάλασσα και με άγονη σχεδόν τη μισή της έκταση, στην απομονωμένη Παραγουάη, οι Έλληνες δίνουν κι εκεί το παρών τους. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στη χώρα όπου ακόμα και οι τουρίστες είναι πιο σπάνιοι από τα τζάγκουαρ και μίλησε με τις επτά ελληνικές οικογένειες που ζουν σήμερα εκεί. Ταυτόχρονα η Παραγουάη αποτελεί μια από τις μοναδικές χώρες όπου πολλοί Έλληνες αφομοιώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό και σήμερα γνωρίζουν ελάχιστα για την πατρίδα των παππούδων τους. Ίσως μια μικρογραφία του τι μπορεί να συμβεί πλέον με τους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς σε όλο τον κόσμο, αν δεν συνεχιστεί η πολιτική σύνδεσης και επικοινωνίας με την «μητέρα» Ελλάδα. Στην απόμερη αυτή χώρα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικογένεια Zamphiropolos. Αν ψάξει κανείς τον τηλεφωνικό κατάλογο της Παραγουάης θα παρατηρήσει τουλάχιστον 15 οικογένειες με αυτό το όνομα. Κανένας όμως από αυτούς δεν αισθάνεται Έλληνας πια. Έχουν απλά ελληνικό όνομα.

Ο Ηρακλής Ζαφειρόπουλος, που πέθανε πριν από δύο χρόνια, ήταν ο ιδρυτής μεγάλης εκτυπωτικής μονάδας, όπου ακόμη και οι τράπεζες τυπώνουν εκεί τις επιταγές τους. Ήταν ο τελευταίος της οικογένειας που ανέφερε την Ελλάδα ως πατρίδα του.

Οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν την περίοδο 1905-1924. Κυρίως από τη Χίο, τη Σάμο τη Λέσβο και τα Δωδεκάνησα. Στην έρευνα - βιβλίο του καθηγητή Αθανάσιου Μυρώδη Τάμη, «Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής», του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe, της Μελβούρνης, γίνεται λόγος για είκοσι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν την περίοδο εκείνη στην Παραγουάη.

Ο συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης που κάνει το γύρο του κόσμου αναζητώντας χαμένους Έλληνες έψαξε να βρει στοιχεία για αυτούς τους Έλληνες, αλλά η έρευνά του έδειξε ότι τα ίχνη τους χάθηκαν στο χρόνο.

Οι σημερινοί Έλληνες θυμούνται απλά ιστορίες από τους «παλιούς» συμπατριώτες όπως τους ονομάζουν. Οι περισσότεροι τότε είχαν επιβιώσει εργαζόμενοι ως πλανόδιοι πωλητές τροφίμων, άλλοι ανοίγοντας μικρομάγαζα, κυρίως αρτοποιεία και ραφτάδικα, και άλλοι στα εργοστάσια κρεάτων της πρωτεύουσας.

Ωστόσο όλοι οι απόγονοί τους συνήψαν γάμους με ντόπιους, και με το χρόνο, απώλεσαν την ελληνικότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους αγνοώντας πια την ελληνική καταγωγή τους.

Οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Παραγουάη αποτελούν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Παραγουάη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγοι μιλούν ελληνικά. Ήταν κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου και πρόσφυγες από την Αίγυπτο.

Οι περισσότεροι μένουν στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της χώρας. Δεν υπάρχει ελληνική εκκλησία. Το κενό καλύπτει η ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας. Στο ρώσικο νεκροταφείο θα βρει κανείς και τους τάφους των Ελλήνων που έζησαν εδώ.

Οι Έλληνες της Παραγουάης ποτέ δεν οργανώθηκαν σε κάποια κοινότητα. Επίσης δεν λειτούργησε ποτέ ελληνικό σχολείο.

«Θυμάμαι μια περίοδο μέχρι πριν από 6 χρόνια, όπου ο τότε πρέσβης από την Ουρουγουάη ερχόταν και μας μάζευε όλους μαζί», δήλωσε ο Γιώργος Βουρλιώτης, ο οποίος μετανάστευσε με τον πατέρα του σε ηλικία επτά ετών, το Σεπτέμβριο του 1952, από τη Μανσούρα της Αιγύπτου.

Στην Παραγουάη υπάρχει σήμερα επίτιμος πρόξενος, και υπάγεται στην ελληνική πρεσβεία της Ουρουγουάης.

Ο Μερκούριος Ηλίου βάφτισε τα τρία παιδιά του στο Μπουένος Αϊρες, όπου έχει ελληνική εκκλησία. «Τα έξοδα ήταν πολλά αλλά η επιθυμία μας ακόμη μεγαλύτερη να κρατήσουμε τα παιδιά μας όσο πιο κοντά στην πατρίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η πιο μεγάλη οικογένεια είναι αυτή του Γεώργιου Ηλιού, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ασουνσιόν το 1946 και αργότερα έφερε τον αδερφό του Ηλία. Ήταν από τη Σύμη. Είχε έρθει στην Παραγουάη έπειτα από μια περιπλάνηση στην Ιταλία και την Ολλανδία. Εκεί κάποιος του είπε ότι στην Παραγουάη είχε άκρες για να κάνει κάποια δουλειά. Στην Ασουνσιόν έκανε εμπόριο με δέρματα, ρούχα, γραβάτες μέχρι και ελιές από το Βόλο έφερνε. Η δουλειά του ήταν επικερδής μέχρι την οικονομική κρίση το 1995.

«Η Παραγουάη είναι μια μιζέρια πια. Δεν είναι σαν πρώτα. Κάποτε ήταν καλύτερα. Το 1995 έκλεισαν οι τράπεζες και φάγανε τα χρήματα του κόσμου. Εμείς είχαμε 175.000 δολάρια. Τίποτα δεν έμεινε. Κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε. Από τότε ο πατέρας μου αρρώστησε και λίγο αργότερα πέθανε. Ο κόσμος πια εδώ σχεδόν πεινάει. Άρχισαν να κλέβουν, από τους πολιτικούς μέχρι πλέον και το γείτονα», είπε ο γιος του Γεώργιου Ηλίου, Μερκούριος.

«Εγώ γεννήθηκα εδώ, στην Παραγουάη, όμως για μένα εδώ είναι η ξενιτιά. Από μικρό παιδί ήθελα να πάω στην Ελλάδα. Να πάω και να κάτσω. . .», οι πρώτες κουβέντες του Μερκούριου Ηλίου.

Σήμερα είναι 46 χρόνων, παντρεμένος με Παραγουανή και έχει τρία παιδιά. Τον Γιώργο 20 χρόνων, την Ειρήνη 18 και τον Γιάννη 13. Όλη η οικογένειά του είναι γραμμένη στα δημοτολόγια της Ρόδου, από όπου είναι η μητέρα του Ειρήνη. Είχε 13 χρόνια διαφορά από το σύζυγό της. Σήμερα μένει με τα παιδιά της. Έμαθε και τα Ισπανικά, ευτυχώς γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να συνεννοηθεί με τα εγγόνια της.

Ο Μερκούριος είναι ο μόνος από τα αδέλφια του που ονειρεύεται να πάει στην Ελλάδα και μιλά άπταιστα ελληνικά. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του είναι αριστούχοι στο πανεπιστήμιο, στο τμήμα της Χημείας. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειές του να μεταφέρει τα παιδιά του σε ελληνικά πανεπιστήμια απέτυχαν.

Όταν ρώτησε τον συνεργάτη του ΑΠΕ - ΜΠΕ και έμαθε πόσο θα κοστίσει αν τα παιδιά του έρθουν να κάνουν μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, χλόμιασε. Σα να χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια του. Έδειξε το μικρό κρεοπωλείο του, που έχει και ελληνικό όνομα. Από εκεί βγάζει πια το μεροκάματό του. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Παραγουάη είναι 300 δολάρια.

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ ανακάλυψε επίσης ότι την περίοδο της δικτατορίας του Alfredo Stroessner, ο Γεώργιος Ηλίου είχε πάρει άδεια από τον ίδιο τον δικτάτορα για να κάνει ελληνική εκπομπή στο μοναδικό τότε ραδιόφωνο της χώρας. Το 1972 και για πάνω από ένα χρόνο η εκπομπή «Grecia de ayer, de hoy y de siempre» μεταδιδόταν στο Radio National de Paraguay.

O Ευθύμιος Ιωαννίδης, ασχολήθηκε στην Παραγουάη με ζωεμπόριο. Ακόμη και σήμερα διατηρεί στα βόρεια της χώρας μεγάλα κτηνοτροφικά αγροκτήματα. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Βραζιλία με τον γιο του Θύμιο. Η κόρη του Καρίν ζει στην Ασουνσιόν, δεν μιλά ελληνικά και ο μικρότερος γιος, Γρηγόρης, μένει στην Ελλάδα.

Δραστήριος αποδείχτηκε και ο Δημήτριος Γέφος, που διατηρούσε και αυτός κατάστημα εμπορίας ρούχων. Μετά τον θάνατό του, την εμπορία ανέλαβαν η σύζυγός του Παναγιώτα και τα τέσσερα παιδιά του.

Σημαντική δράση στην εμπορία δερμάτων ανέπτυξε και η οικογένεια του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου.

Οι οικογένεια του Κωσταντίνου Βουρλιώτη είναι επίσης μεγάλη, με περισσότερα από 20 μέλη και διατηρεί στενές επαφές με την πατρίδα. Κατέληξαν στην Παραγουάη έπειτα από μια περιπλάνηση σε διάφορες χώρες, όταν ο τότε βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, το 1952, έδιωξε όλους τους "ξένους" από τη χώρα.

Σήμερα δύο από τα παιδιά του ο Γιώργος και ο Μιχάλης ζουν στην Ασουνσιόν και άλλα δύο επέστρεψαν στην Αθήνα. Έχουν σπουδάσει στο κρατικό πανεπιστήμιο και θεωρούνται διακεκριμένοι επιστήμονες στη χώρα. Έχουν από τρία παιδιά.

«Εγώ ζω πια στην Παραγουάη, εδώ έμαθα. Κρατώ επαφή με την πατρίδα, αλλά δύσκολο να γυρίσω. Τα παιδιά μου πλέον έχουν μεγαλώσει, σπουδάζουν. Μόνα τους μπορούν να διαλέξουν ποια αισθάνονται πλέον πατρίδα τους».

* Ο Δημήτρης Παρούσης είναι συνεργάτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ και πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου εδώ και 450 μέρες. Η περιπλάνησή του καταγράφεται καθημερινά στο www.godimitris.gr

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τρίτη
23
Ιανουαρίου
Κλήμεντος Αγκύρας, Αγαθαγγέλου μάρτυρος
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!