Sofia Times Magazine
 
23.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash
Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

Madagascar
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Πασχάλης Παπαχριστόπουλος: «ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η Ε΄ Συνέλευση του ΣΑΕ. Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
23.12.03
Image

Απαράδεκτο το Προεδρικό Διάταγμα. Κάνει το ΣΑΕ κυβερνητικό όργανο»

«Η χειρότερη στιγμή της Συνέλευσης ήταν όταν ο Μαγκριώτης προσπάθησε να καλύψει το προεδρείο και τον ταμία για την άρνηση απόδοσης οικονομικού απολογισμού στην Συνέλευση…Τίποτε δεν έχει αλλάξει σε πρόσωπα και ιδέες. Το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει πλέον - ιδιαίτερα με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο- είναι ότι το ΣΑΕ γίνεται ένα καθαρά κυβερνητικό και κατά προέκταση κομματικό όργανο».

Συνέντευξη στον ανταποκριτή μας
στις Βρυξέλλες κ. Χρήστο Αγγελή,
εκδότη του Τhe Greek European Magazine.

Σε συνέντευξή του στο Τhe Greek European Magazine, ο π. Γραμματέας του ΣΑΕ και δις υποψήφιος Πρόεδρος στις τελευταίες συνελεύσεις του ΣΑΕ [Δ΄ και Ε΄] κ. Πασχάλης Παπαχριστόπουλος απαντά σε καίρια ερωτήματα που έχουν σχέση με τον θεσμό, με το παρόν αλλά και το μέλλον του. Για τον κ. Παπαχριστόπουλο το ΣΑΕ έχει απογοητεύσει την ομογένεια και το μέλλον του είναι προβληματικό. Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαχριστόπουλος τονίζει ότι η Ε΄ Συνέλευση ήταν τραγικά αποτυχημένη ενώ καυτηριάζει την οικονομική αδιαφάνεια και την εν γένει προχειρότητα με την οποία στήθηκε και που «όλα είχαν προ-αποφασιστεί».

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

 

Ερώτηση: Ποια είναι η γενική σας εντύπωση από την  5η Συνέλευση του ΣΑΕ;

 

Δυστυχώς, ακόμη μία ευκαιρία για την ομογένεια χάθηκε. H Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ, που θα έπρεπε να είναι η σπουδαιότερη και ουσιαστικότερη συνάντηση των ομογενών, εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι απλώς ένα πολιτικό - κομματικό πανηγυράκι. Μία «φιέστα»  που αποκλειστικό σκοπό έχει να εξυπηρετεί, τόσο τους μικροπολιτικούς σκοπούς των κομμάτων της Ελλάδος όσο και των άλλων εμπλεκομένων συμφερόντων (προσωπικών, οικονομικών, εκκλησιαστικών, αμερικάνικων, κλπ).

Όπως έχουν εξελιχθεί οι Συνελεύσεις του ΣΑΕ πλέον, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από μια κακοστημένη παράσταση δημοσίων και κομματικών σχέσεων. Αυτή δε, η 5η Παγκόσμια Συνέλευση, το σίγουρο είναι ότι στήθηκε βεβιασμένα, με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την κάλυψη συγκεκριμένων προεκλογικών αναγκών. Έχοντας την ευκαιρία να μιλήσω με πάρα πολλούς συνέδρους, μπορώ να πω ότι οι περισσότεροι ήταν τελείως απογοητευμένοι και έντονα προβληματισμένοι για την πορεία του θεσμού. Μάλιστα κυκλοφόρησε και μία σχετική ενυπόγραφη διαμαρτυρία που έχει κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο.  

 

Ερώτηση: Ποια είναι τα τρωτά σημεία και που θα έπρεπε να ριχτεί το βάρος προκειμένου το ΣΑΕ να προχωρήσει μπροστά;

 

Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει….

 

Κατ’ αρχήν  το ανύπαρκτο πρόγραμμα της Συνέλευσης. Χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας είναι, ότι 24 ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου δεν υπήρχε πρόγραμμα, αυτό άλλαζε συνεχώς κατά το δοκούν και η τελική μορφή του προγράμματος (που πάλι δεν τηρήθηκε!!!) μοιράστηκε την τελευταία μέρα !!!

 

Το αδύναμο και άβουλο προεδρείο δε μπόρεσε να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του και  άφησε για ακόμη μία φορά τους πολιτικάντηδες της Ελλάδος να διαμορφώσουν το πρόγραμμα αναλόγως.  Έτσι, ο χρόνος μειώθηκε στις 3 μέρες (με την πρόφαση ότι έτσι γίνεται οικονομία !!!), η πρώτη μέρα αναλώθηκε σε πανηγυρικές διακηρύξεις, όπου οι πολιτικοί για μία ακόμη φορά χάιδεψαν τα αυτιά των συνέδρων (αυτή την φορά μάλιστα προεκλογικά !!),  λέγοντας όλα τα κοινότυπα  (πόσο σημαντική δύναμη είναι η ομογένεια, πόσο πολύ προσφέρουμε στην πατρίδα,  ότι αποτελούμε στήριγμα και καμάρι της, μας σκέφτονται και μας αγαπούν, κλπ ….). Κανείς βεβαίως, από αυτούς τους πολιτικούς δεν τόλμησε να μιλήσει και να εξηγήσει πώς, και κυρίως ΠΟΤΕ, προβλέπεται να γίνει πράξη η συνταγματική επιταγή για την ψήφο των αποδήμων ελλήνων πολιτών.

 

Οι υπόλοιπες δύο μέρες χάθηκαν με τον ίδιο τρόπο δηλ. με ανούσιες διαδικασίες και παρεμβάσεις και ουσιαστικά, χωρίς παραγωγικό ή δημιουργικό διάλογο. Πως άλλωστε να γίνει ουσιαστική και συστηματική δουλειά, όταν αυτό το υποτυπώδες πρόγραμμα παραβιαζόταν συστηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ουσιαστικότερη και έντονη συζήτηση για τα οικονομικά του ΣΑΕ, διακόπηκε απότομα επειδή ήρθε και έπρεπε να μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Και βεβαίως, στη συνέχεια, αυτή η σοβαρότατη και σημαντική  συζήτηση δε συνεχίστηκε ποτέ (επίτηδες;). Το βάρος της Συνέλευσης θα έπρεπε να έχει ριχθεί σε ουσιαστικά και πρακτικά θέματα που αφορούν την ομογένεια και όχι σε ανούσια θέματα απλού εντυπωσιασμού. Για παράδειγμα,  στο πρόγραμμα δεν υπήρχε πουθενά θεματική ενότητα, ούτε καν νύξη για το πιο σπουδαίο θέμα που αφορά την προστασία, εκμάθηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της συνέχειας του πανταχού Ελληνισμού. Ο εκλεκτός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ο μόνος που το έθεσε στην ομιλία του. Έτσι η συνάθροιση αυτή, δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ομογένεια. Ήταν δυστυχώς … μία από τα ίδια…. 

 

Το δεύτερο τραγικό σημείο ήταν ότι όλα είχαν προ-αποφασιστεί.  Κατ αρχάς οι εκλογές για την ανάδειξη προεδρείου. Τα κόμματα και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι είχαν αποφασίσει τη σύνθεση του και είχαν μοιράσει τα κουκιά από πριν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι όλα σχεδόν τα ελληνικά κόμματα, είχαν παρουσία τόσο εμφανή όσο και παρασκηνιακή, και κυκλοφορούσαν λίστες. Η δε Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είχε φέρει όλο το βαρύ πυροβολικό της και άσκησε μαζί με τους διάφορους εμφανιζόμενους παράγοντες, ή παραγοντίσκους στην Ουάσιγκτον, έντονες πιέσεις προς κάθε πλευρά για την επανεκλογή Άθενς, αλλά και των εκλεκτών τους.

 

Από την μεριά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Μαγκριώτης θέλησε να κάνει «ανανέωση» επιβάλλοντας με το -έτσι θέλω- νέο αναπληρωτή πρόεδρο, τον Φυτράκη εκ Γερμανίας, σε αντικατάσταση του Στέφανου Ταμβάκη.  Θέλησε επίσης να προωθήσει στην θέση του Άγγελου Ασλανίδη, νέο περιφερειακό πρόεδρο Ευρώπης τον εξ ίσου κομματικό στέλεχος Παπαδόπουλο (δημιουργώντας έτσι εσωκομματική κόντρα στο ΠΑΣΟΚ). Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν υπήρχαν περιθώρια να ακουστούν ανεξάρτητες ή εκτός κομματικής γραμμής φωνές, πόσο μάλλον να εκλεγούν…. Ιδιαίτερα απογοητευμένη ήταν η νεολαία, η οποία είχε προσκληθεί μερικώς και επιλεκτικά, και απομονωθεί τελείως από το κεντρικό συνέδριο (για να μην βλέπει;).

 

Όσο για την απαγγελλόμενη ανανέωση, με το κυβερνητικό σύνθημα «νέα πνοή  στην νέα εποχή», απλώς ξεχάστε την. Το νέο προεδρείο είναι τελικά το ..  ίδιο το παλαιό και ο «νέος» πρόεδρος ο 86-χρονος κος Άθενς !!!!.

 

Τίποτε δεν έχει αλλάξει σε πρόσωπα και ιδέες. Το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει πλέον - ιδιαίτερα με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο -  είναι ότι το ΣΑΕ γίνεται ένα καθαρά κυβερνητικό  και κατά προέκταση κομματικό όργανο.

 

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η Ε΄Συνέλευση ήταν μία επιτυχημένη Συνέλευση:

 

Για τους πολιτικούς, τα κόμματα και όλους τους ιδιαίτερα ενδιαφερόμενους και παρατρεχάμενους, βεβαίως και ήταν επιτυχημένη, δεδομένου ότι πέτυχαν αυτά που ήθελαν και διατήρησαν το στατους κβο.  Για την ομογένεια όμως ήταν μία ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

 

Είναι επίσης τραγικό, ότι τα Ελληνικά ΜΜΕ πέρασαν μόνο τις τετριμμένες κοινότυπες ομιλίες των πολιτικών, καθώς και τις κυβερνητικές θέσεις και  δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να δώσουν το πραγματικό κλίμα, τις διαμαρτυρίες και προβληματισμούς και τη γενική αγανάκτηση των συνέδρων.

 

Ερώτηση: Ποια κατά την άποψή σας ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή της Συνέλευσης;

 

Οι καλύτερες στιγμές του συνεδρίου  τελικά ήταν έξω από τις αίθουσες της Συνέλευσης, στους διαδρόμους, στα λόμπι των ξενοδοχείων, γιατί εκεί γινόταν ο πραγματικός διάλογος και εκφράστηκαν όλοι οι προβληματισμοί των ομογενών. Γιατί μέσα στις αίθουσες υπήρξε, όπως πάντα, είτε ένας μονόλογος από την μεριά της Ελληνικής πολιτείας, ή ακόμη και τέλεια αδιαφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάφοροι κυβερνητικοί ομιλητές, μιλούσαν συχνά σε άδειες αίθουσες, καθώς οι σύνεδροι απαξίωναν να παίξουν τον ρόλο του πλήθους και να ακούσουν για μία ακόμη φορά ανούσιες υποσχέσεις. Στις ελάχιστες φορές που οι ομογενείς σύνεδροι μπόρεσαν να πάρουν τον λόγο και να εκφράσουν τις αγωνίες τους, ή ακόμη και τους προβληματισμούς τους για την πορεία του θεσμού, κανείς επίσημος ή αντιπρόσωπος της πολιτείας, δεν ήταν εκεί για να τους ακούσει ή να διαλεχτεί μαζί τους. Υπήρχαν βεβαίως υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας, οι οποίοι κατέγραφαν τα λεγόμενα, αλλά είναι απλώς υπάλληλοι, χωρίς καμία αποφασιστική εξουσία.

Η χειρότερη στιγμή της Συνέλευσης ήταν όταν ο Μαγκριώτης προσπάθησε να καλύψει το προεδρείο και τον ταμία, για την άρνηση  απόδοσης οικονομικού απολογισμού στην Συνέλευση. Αφήστε που στην Συνέλευση αυτή (παγκόσμια πρώτη!!) ο ταμίας έκανε «εισήγηση» και όχι απολογισμό…. Έχω πει και γράψει επανειλημμένως, ότι είναι απαράδεκτο για ένα όργανο το οποίο διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δραχμές και ζητάει παράλληλα από τους ομογενείς να το ενισχύσουν οικονομικά, να μην αποδίδει οικονομικό απολογισμό, προφασιζόμενο ότι δήθεν δεν το προβλέπει ο νόμος !!! Ακόμη και αν δεν το προβλέπει ο νόμος, δε σημαίνει ότι του το απαγορεύει !!!. Η κατάθεση ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ οικονομικού απολογισμού, όχι μόνο επιβάλλεται για λόγους διαφάνειας, αλλά και είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να έχουμε οικονομική αυτοδυναμία του θεσμού. Είναι τραγικό ο υφυπουργός, που θα έπρεπε ο ίδιος να απαιτεί αυτήν την διαφάνεια, να καλύπτει το προεδρείο και τον ταμία και μάλιστα να κάνει και ειδική μακρόσυρτη ομιλία προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Άλλωστε τα κονδύλια που δίδει η Ελληνική πολιτεία στο ΣΑΕ δεν είναι απόρρητα… Είναι χρήματα του έλληνα φορολογουμένου, ο οποίος έχει κάθε λόγο να γνωρίζει που, πως και για ποίους σκοπούς ξοδεύτηκαν. Ποίον τελικά συμφέρει και τι εξυπηρετεί αυτή η διαρκής επιμονή στην μη απόδοση αναλυτικού και ξεκάθαρου οικονομικού απολογισμού από το ΣΑΕ;

 

Έχω κατ’ επανάληψη πει και γράψει ότι η αυτοδυναμία του θεσμού περνάει μέσα από την οικονομική του αυτάρκεια, η οποία δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει σωστή και πάνω απ’ όλα ΔΙΑΦΑΝΗΣ διαχείριση.

 

 

Ερώτηση: Είναι καλό σημάδι ότι σχεδόν σε όλες τις θέσεις του ΣΑΕ παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα;

 

Αυτό ας το κρίνουν οι αναγνώστες σας. Εγώ απλώς να επισημάνω, ότι ο Πρόεδρος (Αθενς), ο αναπληρωτής πρόεδρος (Ταμβάκης), ο αντιπρόεδρος Αμερικής (Τομαράς), ο αντιπρόεδρος Ευρώπης (Ασλανίδης), έχουν ήδη κλείσει 8 χρόνια και 4 θητείες στο ΣΑΕ, τα δε υπόλοιπα μέλη του προεδρείου έχουν τουλάχιστον από 2 θητείες. Το μόνο νέο πρόσωπο στο προεδρείο είναι μία γυναίκα (ψυχίατρος) από την Αυστρία. Ελπίζω να φανεί χρήσιμη …

Είχα προτείνει  ήδη το 2001  να καθιερωθεί άμεσα περιορισμός σε 2 το μέγιστο θητείες σε οποιαδήποτε θέση του προεδρείου (για να αποφύγουμε έτσι να έχουμε ισοβίως τα ίδια πρόσωπα εναλλασσόμενα σε διάφορες θέσεις….). Ο κος Μαγκριώτης τώρα το προτείνει αλλά … για την επόμενη φορά !! (δηλαδή μετά από 4 χρόνια) και χωρίς να ξεκαθαρίζει βεβαίως, ότι κανείς δεν θα μπορεί να κάνει συνολικά πάνω από 2 θητείες, ανεξάρτητα σε ποια θέση εκλέχθηκε.  Τα γνωστά μικροπολιτικά, μικροκομματικά πονηρά τερτίπια…

 

Ερώτηση: Πως βλέπετε το προτεινόμενο από τον κ. Μαγκριώτη σχέδιο νόμου;

 

Κατ΄ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι μόνο το σχέδιο νόμου. Πριν από αυτό, υπάρχει ένα νέο προεδρικό διάταγμα το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί, και είναι πλέον εν ισχύ. Μετά έρχεται το προτεινόμενο σχέδιο νόμου. 

 

Όσον αφορά το προεδρικό διάταγμα, ο υφυπουργός κος Μαγκριώτης το πέρασε εν αγνοία όλων (συμπεριλαμβανομένης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και του υφισταμένου του και άμεσα εμπλεκόμενου Γενικού του Γραμματέα !!!) στις 5/12/2003 -δηλαδή την τελευταία στιγμή.  Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Σε όλα τα προηγούμενα ΣΑΕ, οι αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή (επίτηδες για να μην υπάρχει ο χρόνος ουσιαστικού διαλόγου;). Το δε σχετικό κείμενο, είναι προφανές ότι προετοιμάστηκε στο γόνατο !!! Το προεδρικό αυτό διάταγμα, αλλάζει ριζικά τη δομή του ΣΑΕ και το κάνει πλεον ένα κρατικό ή καλύτερα ένα κυβερνητικό όργανο. Βάσει λοιπόν αυτού του ΠΔ, ο Γενικός Γραμματέας (δηλαδή ένας κυβερνητικός – κομματικός – υπάλληλος), θα διεξάγει ανεξέλεγκτα μόνος του, μαζί με τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, τις εκλογές για την ανάδειξη των 192 αντιπροσώπων των δικτύων.  Γιατί βάσει αυτού του ΠΔ τα δίκτυα (νεολαίας, γυναικών, επιστημόνων, επιχειρηματιών και πολιτισμού) εισάγονται πλέον επισήμως στο ΣΑΕ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι τα μέλη του ΣΑΕ θα επιλέγονται μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια από ένα κυβερνητικό – κομματικό υπάλληλο – στέλεχος.  Πέραν δε αυτού, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, το κείμενο είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει, γιατί για παράδειγμα, με ποία κριτήρια θα εγγράφεται κάποιος στο μητρώο των επιστημόνων ή στο πολιτιστικό δίκτυο; Ποίος θα επιλέγει και με ποία κριτήρια, ποίες γυναίκες θα είναι στο  μητρώο γυναικών;  Πώς και με ποία κριτήρια θα καταρτίζει τα ψηφοδέλτια ο κρατικός υπάλληλος, δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας;   

Σημειωτέον, ότι το προεδρικό διάταγμα ισχύει ήδη παρά τις όποιες παραπλανητικές πληροφορίες του υφυπουργού. Όσοι διαβάζουν, καταλαβαίνουν σαφώς τι λεει.  Κατά την προσωπική μου γνώμη, το προεδρικό αυτό διάταγμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και δημοσιευθεί, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας το καταδικάζουν και σωστά ζητούν την απόσυρσή του. 

 

Όσον αφορά το σχέδιο του προτεινόμενου νόμου, το οποίο μοιράστηκε στους συνέδρους στην Θεσσαλονίκη την τελευταία στιγμή, ισχύουν τα ίδια και με το προεδρικό διάταγμα. Φτιάχτηκε στο γόνατο και στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά καινοτομία. Ευτυχώς και μπροστά στη γενική κατακραυγή,  ο υφυπουργός έδωσε την τελευταία στιγμή παράταση ενός μηνός για γραπτές παρατηρήσεις – προτάσεις επί του σχεδίου νόμου.

Έχω επανειλημμένως πει και γράψει στο παρελθόν, ότι το ΣΑΕ, αν θέλουμε να έχει μέλλον και να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Ελληνισμού θα πρέπει να ανεξαρτοποιηθεί εντελώς από τον σφικτό κρατικό – κυβερνητικό εναγκαλισμό και να γίνει ένας πραγματικός ΜΗ Κυβερνητικός Οργανισμός. Γιατί οποιαδήποτε άλλη μορφή, θα συνυπάρχει και θα εμπεριέχει όλες τις αδυναμίες και επιρροές του Ελληνικού κράτους και των Ελληνικών κομμάτων. Δυστυχώς, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αντί να προωθεί την ανεξαρτησία του ΣΑΕ, το οδηγεί βαθύτερα στον κρατικό – κυβερνητικό έλεγχο.

 

 

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι το ΣΑΕ όπως είναι σήμερα έχει μέλλον;

 

Φοβάμαι ότι το μέλλον του θεσμού είναι αβέβαιο. Μπορεί βεβαίως να παραμείνει σαν μικροπολιτικός πανηγυρικός θεσμός που θα υπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων, όμως τα πραγματικά συμφέροντα της Ομογένειας, αποκλείεται να τα εκπροσωπήσει, έτσι όπως είναι φτιαγμένο.  Άλλωστε, η πράξη έχει αποδείξει, ότι στα 8 χρόνια λειτουργίας του, ελάχιστη επαφή έχει με τη βάση του και έχει ξεφύγει τελείως από τους σκοπούς και στόχους του.  Το ΣΑΕ είναι συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας (προσοχή της Πολιτείας,  όχι μόνο της κυβέρνησης), για τα θέματα που αφορούν τους ομογενείς και απόδημους Έλληνες. Δυστυχώς στον τομέα αυτό, ελάχιστο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ έργο έχει να επιδείξει. Βεβαίως έχουν γίνει κατά καιρούς άπειρες σχετικές δηλώσεις και βαρύγδουπες ανακοινώσεις: Όμως, δεν είδαμε για παράδειγμα  να αναλύεται, συζητιέται, υιοθετείται, αλλά κυρίως να ΥΛΟΠΟΕΙΤΑΙ μία μακροχρόνια πολιτική – στρατηγική για προστασία, εκμάθηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.

 

Να μην μας διαφεύγει, ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΣΑΕ, καθώς και των προσπαθειών του, διοχετεύεται στην δημιουργία ιατρικών κέντρων στην Μαύρη Θάλασσα. Να μην ξεχνάμε ότι  το ΣΑΕ, δεν έγινε για να αντικαταστήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή τον Ερυθρό Σταυρό. Τα Ιατρικά αυτά κέντρα μπορεί μεν, να ανακουφίζουν μερικώς τους ομογενείς μας εκεί, όμως, δημιουργήθηκαν γιατί παράλληλα και πρωτίστως εξυπηρετούν και άλλους γεωπολιτικούς σκοπούς και συμφέροντα.

 

Έχω την αίσθηση ότι η διαρκής επιμονή, να επικεντρώνει το ΣΑΕ σε συγκεκριμένες μόνο δράσεις (όπως τα ιατρικά κέντρα), και να αποφεύγει συστηματικά τα τελευταία 8 χρόνια να ασχοληθεί συστηματικά με άλλα ουσιαστικότερα και σοβαρότερα θέματα του  Οικουμενικού Ελληνισμού, δεν είναι τυχαία. 

Η υπάρχουσα τακτική και πολιτική, εξυπηρετεί  κυρίως όλους αυτούς, που δεν επιθυμούν την ύπαρξη ενός ΣΑΕ ισχυρού, οικουμενικού, δημοκρατικού, με σοβαρό λόγο και με ουσιαστική παρέμβαση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, για τα θέματα των ομογενών μας

 

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι αμφίβολο, αν θα ήθελαν απέναντι τους μία δυναμική παρουσία των ομογενών, που θα τα εξανάγκαζε να αντιμετωπίσουν την ομογένεια με την σοβαρότητα, συνέπεια και συνέχεια που της αρμόζει και όχι κάτω από ένα μικροπολιτικό – ψηφοθηρικό πρίσμα. Παράλληλα, οι εκτός Ελλάδος κύκλοι, προτιμούν να συνομιλούν (ή να υποκρίνονται ότι το κάνουν), με ένα αδύναμο, ανίσχυρο, κατευθυνόμενο και απολύτως ελεγχόμενο ΣΑΕ.

 

Έχοντας συμμετάσχει ανελλιπώς από το 1995 σε όλες τις Παγκόσμιες και περιφερειακές Συνελεύσεις του ΣΑΕ, νομίζω ότι ο θεσμός έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Το Προεδρείο, η κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να διακηρύσσουν ότι το ΣΑΕ είναι ακόμη «βρέφος», χρειάζεται χρόνο για να ενηλικιωθεί και άλλα σχετικά αλλά  να το αφήσουν να περπατήσει μόνο του. Αν θέλουν ειλικρινά να βοηθήσουν, θα πρέπει να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε το ΣΑΕ να είναι πραγματικά οικουμενικό (και όχι επιλεκτικό όπως είναι σήμερα), να είναι πραγματικά δημοκρατικό (χωρίς συνεχείς κομματικές παρεμβάσεις και παρεμβολές), να λειτουργεί αυτόνομα σε πλαίσια σωστής διαχείρισης και κυρίως ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να είναι συμπαραστάτης και υποστηρικτής του θεσμού του ΣΑΕ και όχι ελεγκτής του και κουμανταδόρος του.

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τρίτη
23
Ιανουαρίου
Κλήμεντος Αγκύρας, Αγαθαγγέλου μάρτυρος
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!