Sofia Times Magazine
 
23.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash
Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

MadagascarΣυνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Στέφανος Π. Ταμβάκης: Η 5η Γενική Συνέλευση, αποτελεί το πεδίο συζήτησης & έκφρασης όλων των απόψεων Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
13.12.03
Image

Συνέντευξη στον
Κώστα Σ. Πασχαλίδη

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Sofia Times Magazine ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Σ.Α.Ε κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης αποκαλεί τα Ομογενειακά Μ.Μ.Ε κήρυκα του σύγχρονου Ελληνισμού της Διασποράς, μιλάει για την πορεία του Σ.Α.Ε στο χρόνο, για το μέλλον του και αποκαλύπτει τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ε’ Παγκόσμια Συνέλευση Απόδημου Ελληνισμού.

Παράλληλα δίνει το στίγμα της αγαστής συνεργασίας που είχε τα δύο τελευταία χρόνια μ’ όλους τους συνεργάτες του. Ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τα Ο.Μ.Μ.Ε ο κ. Ταμβάκης τα αποκαλεί «Κήρυκα του Σύγχρονου Ελληνισμού της Διασποράς».

Επισήμανε την σημασία της 5ης Παγκόσμιας Συνέλευσης λέγοντας χαρακτηριστικά «Το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε σε αυτήν την Συνέλευση, είναι να τεθούν οι σωστές βάσεις για ένα ακόμα πιο αποδοτικό και ουσιαστικό οργανισμό για την Ομογένεια, απ’ την Ομογένεια. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στον Συνεδριακό χώρο πρέπει ξεκάθαρα να εργαστούμε, ώστε η Ομογένεια να αντιληφθεί πλήρως ότι το ΣΑΕ δεν έρχεται να επικαλύψει κοινότητες αλλά να τις εκπροσωπήσει. Έχει ειπωθεί στο παρελθόν, δεν είναι κακό να επαναλαμβάνεται όμως. Σημαντικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι να εντείνουμε τον ρόλο εκπροσώπησης της βάσης, μέσω του Συμβουλευτικού μας Ρόλου, που πρέπει και να τεκμηριωθεί ακόμα πιο συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες, όσο και να χρησιμοποιηθεί καταλληλότερα.»

Κύριε Ταμβάκη και από παλαιότερες παρεμβάσεις σας γνωρίζουμε ότι έχετε μια ευαισθησία σε ότι αφορά τα Ομογενειακά ΜΜΕ. Αυτό το δείξατε και πρόσφατα με τη θέση που πήρατε λέγοντας ότι στη Θεσσαλονίκη πρέπει να τιμηθούν τα Ομογενειακά ΜΜΕ. Πιστεύετε το ΣΑΕ συμπαραστάθηκε στα ΟΜΜΕ και –στο μέτρο του δυνατού τι έκανε- γι’ αυτά;

Τα Ομογενειακά ΜΜΕ αποτελούν κήρυκα του σύγχρονου Ελληνισμού της Διασποράς προς το μητροπολιτικό κέντρο και τις χώρες διαμονής. Διαμορφώνουν και διαμορφώνονται σε γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς διατηρώντας σταθερά την αγάπη για την πατρίδα την προσπάθεια για διατήρηση της ταυτότητάς μας. Η παρουσία τους και η δουλειά τους κάτω από αντιξοότητες καθόρισε σε βαθμό σημαντικό και την δική μας συλλογική συνείδηση του Αποδήμου και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε ή να το αμελούμε. Να μην ξεχνάμε ότι η Διασπορά μας έχει την τύχη να μαρτυρά και μέσω του Τύπου την γέννηση και ανάπτυξής της στις χώρες υποδοχής. Βλέπουμε τους μετανάστες του 20ου αιώνα να εκδίδουν εφημερίδες, περιοδικά καταγράφοντας στιγμή, τη στιγμή, τις προσπάθειες, δυσκολίες και φιλοδοξίες των συμπατριωτών μας στον αγώνα τους για εγκαθίδρυση στις νέες πατρίδες, στον αγώνα για διατήρηση της ελληνικότητάς τους.

Σήμερα, σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει ραγδαία, πρέπει να αναβαθμίσουμε αυτήν την σχέση. Το κύριο λειτούργημα παραμένει ο καλόπιστος έλεγχος της δραστηριότητας των ομογενών και του ΣΑΕ, παράλληλα αποτελούν τον μοχλό πίεσης και δημοσιοποίησης των θεμάτων που απασχολούν την Ομογένεια. Σε μια εποχή όπου η επικοινωνία μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην ίδια την οντότητα ενός οργανισμού, ο Απόδημος Ελληνισμός, και σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έχει την υποχρέωση στην ίδια του την ύπαρξη να ανοιχτεί προς τα έξω, να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην δημόσια σφαίρα, συμβάλλοντας τελικά, στην σφυρηλάτηση των δεσμών συνοχής του και στην περαιτέρω αντιπροσωπευτικότητά του.

Νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται στο ΣΑΕ, ποιές είναι και σε τί αφορούν; Συμφωνείτε με αυτές;

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες το σύνολο της Γενικής Συνέλευσης θα έχει την ευκαιρία να κάνει προτάσεις και εισηγήσεις στο Συνέδριο χαρακτηρίζονται από διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά την λειτουργία και προσφορά του ΣΑΕ στο μέλλον. Πηγάζουν από σειρά θεμάτων που διαπιστώσαμε όλοι μας στο παρελθόν ότι δημιουργούν αγκυλώσεις στο ΣΑΕ και εύχομαι όλοι μας να δουλέψουμε δημιουργικά τις επόμενες ημέρες για την διαμόρφωση ενός πλαισίου ακόμα πιο αποτελεσματικού και ξεκάθαρου.

Συμφωνείτε με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους ομογενείς;

Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολλάκις στο παρελθόν εισηγήσεις από το ΣΑΕ. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα, στο οποίο πιέζουμε ώστε να βρεθεί μία διέξοδος ωφέλιμη για την Ελλάδα και τους Απόδημους.

Θα είστε υποψήφιος για την προεδρία του ΣΑΕ;

Θα καταθέσω υποψηφιότητα για την θέση στην οποία υπηρέτησα και κατά την προηγούμενη διετία, για Αναπληρωτής Πρόεδρος. Είχα μία πολύ καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο Άθενς και το 11μελές, και πιστεύω ότι μέσω αυτής της θέσης θα μπορέσω να προσφέρω και στο μέλλον στον Ελληνισμό.

Αντιπροσωπευτικότητα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το ΣΑΕ. Ποια τα κριτήρια για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις; Πώς σκοπεύετε να ανανεώσετε τις λίστες με τους οργανισμούς που θα συμμετάσχουν;

Σαφώς η αντιπροσωπευτικότητα είναι η μεγάλη πρόκληση. Έχει τονιστεί από πολλούς και σε πολλές περιπτώσεις και στο παρελθόν. Πιστεύω ότι η σχέση της και με τα κριτήρια συμμετοχής αλλά και επίσης με την θέληση των ομογενειακών οργανώσεων να συμμετέχουν δημιουργικά και δυναμικά μέσα στο ΣΑΕ, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Καταλυτικό ρόλο σε αυτά θα διαδραματίσει και η ανάπτυξη του συμβουλευτικού μας ρόλου προς την Ελληνική Πολιτεία. Επί της ουσίας, η 5η Γενική Συνέλευση, θα αποτελέσει το πεδίο συζήτησης και έκφρασης όλων των απόψεων και για αυτό το θέμα.

Πριν δύο χρόνια στην 4η Γενική Συνέλευση συζητήθηκε έντονα ότι η εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου από την Αίγυπτο - Αφρική θα δημιουργούσε αγκυλώσεις στην επικοινωνία και λειτουργικότητά του ΣΑΕ. Απεναντίας εσείς ο ίδιος δώσατε ιδιαίτερο βάρος ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, την επικοινωνία του ΣΑΕ προς τα έξω. Είστε ικανοποιημένος από το έργο σας και πως απαντάτε σε όσους χρησιμοποιούν την χώρα διαμονής σας ως αρνητικό στοιχείο στην εκλογή σας;

Πιστεύω ότι προσπαθήσαμε μέσα στο πλαίσιο που αναφέρατε για το καλύτερο. Κάποια πράγματα τα πετύχαμε, αν είχαμε χρόνο νομίζω ότι θα προχωρούσαμε ακόμα πιο πολύ. Από το γραφείο μας στην Αλεξάνδρεια προσπάθησα να κρατώ συνεχώς ενήμερη την ομογένεια για τις δραστηριότητές μας. Πετύχαμε για παράδειγμα την οικονομική στήριξη των προσπαθειών για την έκδοση ενθέτου με τα νέα του ΣΑΕ, από τον Όμιλό ΑΣΠΙΣ. Παράλληλα, κατόπιν εισήγησης προς στον Υπουργό Μεταφορών, κ. Χρίστο Βερελή, το ΣΑΕ πέτυχε την εισαγωγή του περιοδικού Ελληνική Διασπορά (το οποίο περιλαμβάνει ένθετο ΣΑΕ) στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πετύχαμε λοιπόν την αποτελεσματική δημοσιοποίηση του έργου μας. Εστιάσαμε επίσης την προσοχή μας στην ανάπτυξη παροχής πληροφοριών από τα κεντρικά Γραφεία ΣΑΕ Θεσσαλονίκης. Ήδη ανανεώνεται και αναβαθμίζεται η Διαδικτυακή Πύλη του ΣΑΕ, ενώ υπάρχει συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος έχει αναλάβει το Γραφείο Τύπου. Παραμένει στους στόχους μας η ανάπτυξη της επικοινωνίας. Κυρίως γιατί είναι εργαλείο προς όφελος της σχέσης μας με την βάση της διασποράς, της αμφίδρομης επικοινωνίας μας με αυτήν και της ουσιαστικής εκπροσώπησής της.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να τονίσω καταρχήν ότι στον Απόδημο Ελληνισμό έχουμε μάθει όλοι μας λειτουργούμε με μία βάση. Την αγάπη μας για την Ελλάδα. Όλοι μας επίσης λειτουργούμε και σκεπτόμαστε κάτω από την ομπρέλα της ισότητας και συνεργασίας. Δεν υπάρχουν απόδημοι δύο ταχυτήτων. Παρόμοια σχόλια όπως αυτό που αναφέρατε προέρχονται από μεμονωμένα άτομα, είναι ατυχείς εκφράσεις. Νομίζω ότι αποδείξαμε στην Αίγυπτο, το κέντρο της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο μπορούμε και προσφέρουμε δυναμικά στον οικουμενικό ελληνισμό αλλά πολύ περισσότερο, συμβάλουμε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών του ιστορικού ελληνισμού της ευαίσθητης αυτής ζώνης προς όφελος της Ελλάδος.

Ποιο νομίζετε ότι είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του ΣΑΕ και ποιοι οι στόχοι του στο μέλλον;

Είμαστε μία οντότητα μόλις 8 χρόνων και λειτουργούμε με βάση την ήδη υπάρχουσα οργανωμένη ομογένεια, η οποία στο παρελθόν αλλά και σήμερα έχει προσφέρει και προσφέρει πολλά στον Ελληνισμό. Σίγουρα προς όφελος μας είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι επίσης η καθολική στήριξη της Ελλάδος και βέβαια η καθιέρωση της ομογένειας στην κοινωνία και οικονομία των χωρών υποδοχής. Οι Απόδημοι Έλληνες όπου και αν ζούμε είμαστε ισότιμοι φορείς της ελληνικότητας, των αξιών μας και παράλληλα ενεργοί, δραστήριοι πολίτες στις χώρες όπου εργαζόμαστε και ζούμε.

Παράλληλα όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις του μέλλοντος, ενός παγκόσμιου χωριού που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Σε αυτό το πλαίσιο, και για όλους τους τομείς δράσεις- όχι μόνο της ομογένειας και της Ελλάδος, όσοι δεν προσαρμοστούν στους κανόνες του παιχνιδιού, θα ξεχαστούν από την ίδια την κοινωνία, θα παραμεριστούν από τον χώρο δράσης και θα μείνουν απλώς λέξεις στην Ιστορία.

Ο στόχος για το μέλλον του ΣΑΕ δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ίδιο στόχο για το μέλλον της Ομογένειας. Πρέπει με ψυχραιμία, ειλικρίνεια και αισιοδοξία να ακολουθήσουμε τέτοια διαδρομή η οποία δεν θα μας αποκλείσει από την ουσία μας, από τους ίδιους τους πολίτες ελληνικής καταγωγής. Για να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο θα ξεχώριζα τέσσερις καταλύτες:

• Ουσιαστική και συνεχής λειτουργία του συμβουλευτικού ρόλου του ΣΑΕ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της βάσης.

• Συνεχής συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και ανάπτυξη των Δικτύων ΣΑΕ

• Επιτυχημένη παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και δικτύωσης στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό τομέα – σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν και το κεντρικό ΣΑΕ και τα δίκτυα και οι ομογενειακοί φορείς

• Μαζική προσέλκυση των νέων ηλικιακά πολιτών ελληνικής καταγωγής.

Ποιος είναι ο Στέφανος Π. Ταμβάκης;

Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1952 στην Αλεξάνδρεια. Φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας και στην συνέχεια μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε στο Cambridge Γλώσσα και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εκτός από την μητρική του γλώσσα μιλά την Αραβική, Αγγλική και Γαλλική.

Το 1976 επέστρεψε στην Αίγυπτο και ανέλαβε μαζί με τον ξάδερφο του Στέφανο Θ. Ταμβάκη, την οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τροφίμων “St’ George’s” est. 1905, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η είσοδος του στα κοινά έγινε το 1976, με την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αισχύλος-Αρίων, ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του Παύλου Ταμβάκη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του συγκεκριμένου Σωματείου.

Το 1984 εκλέγεται Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. Πρώτο του μέλημα ήταν η αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του Κοινοτικού Γηροκομείου Κανισκέρη – Αντωνιάδη.

Το 1990 εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας σε ηλικία 38 χρονών.

Το 1995 εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Συντονιστής Ασίας – Αφρικής και επανεκλέγεται ομόφωνα 3 (τρεις) συνεχόμενες φορές.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Συντονιστής Ασίας – Αφρικής θα αναπτύξει τους διαύλους επικοινωνίας των Αποδήμων της περιφέρειας με μεθοδικότητα και συνέπεια. Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της συνοχής του Ασίας – Αφρικής. Άποψη του είναι ότι οι Έλληνες της Αφρικής και Ασίας είναι μία οντότητα, ανεξάρτητα από τις χώρες διαμονής τους. Άλλωστε οι ιδιαίτερες συνθήκες στις χώρες υποδοχής το υπαγορεύουν. Διοργανώνει 1 περιφερειακό συνέδριο Ασίας – Αφρικής το 1997 στην Αίγυπτο και 2 συνέδρια του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας – Αφρικής, το 1999 στην Αλεξάνδρεια και το 2001 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σε συνεργασία με την Νεολαία αναπτύσσουν την δικτύωση και ενημέρωση των νέων ελληνικής καταγωγής στην Μαύρη Ήπειρο.

Ανέπτυξε τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Το 2001 συμμετέχει στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Σουδάν, που είχε στόχο την δίκαιη μεταχείριση επιφανών ομογενών, οι οποίοι κρατούνταν στις σουδανικές φυλακές.

Τον Δεκέμβριο του 2001 εκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και αναλαμβάνει να συντονίσει και να αναπτύξει θέματα που αφορούν την Νεολαία και την Παιδεία. Κυριότερος τομέας ευθύνης, η ανάπτυξη της επικοινωνιακής πολιτικής του οργανισμού, ώστε να γίνει γνωστό το έργο και οι δραστηριότητες του ΣΑΕ στο κοινό της Ελλάδος, Κύπρου και Ελληνικής Διασποράς.

Τον Μάρτιο του 2002 αποχωρεί από την Προεδρία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και ανακηρύσσεται ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση της ΕΚΑ, Επίτιμος Πρόεδρος.

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας διοργάνωσε τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια της Πρεσβυγενούς Κοινότητας Αιγύπτου το 1993.

Ακόμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποστολή και εγκαθίδρυση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια.

Επανασυστήνει τον παροικιακό Τύπο της Αλεξάνδρειας με την έκδοση της κοινοτικής εφημερίδας «Πατρίδα».

Παράλληλα προωθεί και επιτυγχάνει στενότερη συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Οι άριστες σχέσεις του με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και η στενή συνεργασία με τους Κυβερνήτες της Αλεξάνδρειας αποτελούν καίριο παράγοντα για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Παροικία και τον Ελληνισμό.

Με την καθοριστική συμβολή του προωθείται η «Πρωτοβουλία για την Αλεξάνδρεια» πρόγραμμα του ΥΠΕΞ για την αναπαλαίωση του Ελληνικού Τετραγώνου στο Σάτμπι και την ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Η προοπτική της Πρωτοβουλίας στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας θα αποτελέσει εγγύηση για την διατήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αποτελεί κίνηση στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου με βάθος χρόνου, η οποία θα θεμελιώσει την Ελληνισμό στην πόλη του Αλεξάνδρου, εκσυγχρονίζοντας την πανάρχαια παρουσία του στην χώρα του Νείλου.

Τον Μάιο του 2003 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”. Η συνεργασία του με το Ίδρυμα χρονολογείται από τον καιρό της Προεδρίας του στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Με την συμβολή του αναπαλαιώνεται ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια. Από το 2001, η παρουσία του, συμβάλει στην θετική αντιμετώπιση του Ιδρύματος, αναφορικά με την επιχορήγηση του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς σε Ευρώπη και Ασία του ΣΑΕ.

Σχολιάζοντας την παρουσία του στο Δ.Σ. του Ωνασείου, ο κ. Ταμβάκης δήλωσε “ Είναι ιδιαίτερη τιμή η εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός Ιδρύματος που έχει προσφέρει μέγιστα εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, στην διάδοση του Ελληνικού πνεύματος και της Ορθοδοξίας, στην αρωγή του Οικουμενικού Ελληνισμού. Εύχομαι με την παρουσία μου να μπορέσω και εγώ να προσφέρω ένα λιθαράκι στην σημαντική προσπάθεια, προς το όφελος των αξιών που υπηρετώ με πάθος εδώ και δεκαετίες.”

Έχει παρασημοφορηθεί από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρο Παρθένιο με το ανώτατο παράσημο Α΄ Τάξεως του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή, από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ¨ με τον Μεγαλόσταυρο της Πατριαρχικής Τάξεως του Αγίου Σάββα, της οποίας είναι Άρχων Τελετάρχης καθώς και από τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσσιών κ. Αλέξιο. Συνεργάζεται στενά με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Μακαριώτατο κ.κ. Πέτρο Ζ΄ μία σχέση η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση και ανάπτυξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Διατηρεί άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ιδιαίτερα με τον Πατριάρχη κ.κ. Ειρηναίο όπου τους συνδέει στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα που αφορούν την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τρίτη
23
Ιανουαρίου
Κλήμεντος Αγκύρας, Αγαθαγγέλου μάρτυρος
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!