Sofia Times Magazine
 
23.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash

Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

MadagascarΣυνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.comSofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Αριστείδη Λαυρέντζου στο THE GREEK EUROPEAN MAGAZINE Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
28.10.03
Image

Αριστείδης Λαυρέντζος:

"Το θέατρο, με τη δύναμη που έχει ως τέχνη να συγκινεί και να ενθουσιάζει, θα κάνει τους θεατές να πλησιάσουν περισσότερο την ιστορία. Ήδη τα ελληνικά – και όχι μόνο – βιβλιοπωλεία των Βρυξελλών έχουν αυξήσει αυτές τις μέρες τις πωλήσεις τους σε βιβλία Βυζαντινής ιστορίας.

Ειδικά ορισμένες ιστορικές περίοδοι όπως η βυζαντινή, έχουν ένα είδος γοητείας, έλξης, μαγείας. Θα προσπαθήσουμε με το έργο μας να δώσουμε στο κοινό κάτι από αυτή τη μαγεία. Έπειτα, η ιστορία δεν είναι ζήτημα απομνημόνευσης χρονολογιών και ονομάτων.

Ειδικά στο θέατρο είναι ένα άρωμα εποχής, με τη μουσική, τα χρώματα, τα κοστούμια και φυσικά τους χαρακτήρες. Κι αυτό το άρωμα προορίζεται για τον καθένα και όχι για ειδικές κατηγορίες θεατών. Δεν δικαιούνταν το Βυζάντιο μια θέση στο δραματολόγιο των ερασιτεχνικών θιάσων της πόλης μας; Νομίζουμε πως ναι."

Κύριε Λαυρέντζο, περιμένετε ότι η εδώ ομογένεια είναι σε θέση να καταλάβει αυτό το έργο που ανήκει στην κατηγορία "ιστορικό θέατρο";

Απάντηση: Το θέατρο, με τη δύναμη που έχει ως τέχνη να συγκινεί και να ενθουσιάζει, θα κάνει τους θεατές να πλησιάσουν περισσότερο την ιστορία. Ήδη τα ελληνικά – και όχι μόνο – βιβλιοπωλεία των Βρυξελλών έχουν αυξήσει αυτές τις μέρες τις πωλήσεις τους σε βιβλία Βυζαντινής ιστορίας. Ειδικά ορισμένες ιστορικές περίοδοι όπως η βυζαντινή, έχουν ένα είδος γοητείας, έλξης, μαγείας. Θα προσπαθήσουμε με το έργο μας να δώσουμε στο κοινό κάτι από αυτή τη μαγεία. Έπειτα, η ιστορία δεν είναι ζήτημα απομνημόνευσης χρονολογιών και ονομάτων.

Ειδικά στο θέατρο είναι ένα άρωμα εποχής, με τη μουσική, τα χρώματα, τα κοστούμια και φυσικά τους χαρακτήρες. Κι αυτό το άρωμα προορίζεται για τον καθένα και όχι για ειδικές κατηγορίες θεατών. Δεν δικαιούνταν το Βυζάντιο μια θέση στο δραματολόγιο των ερασιτεχνικών θιάσων της πόλης μας; Νομίζουμε πως ναι. Ο ΘΕΣΠΙΣ λοιπόν του δίνει αυτή τη θέση. Κι ακόμα: Δεν δικαιούνταν η ευρύτερη ομογένεια ένα έργο από αυτά που ίσως μερικοί – κακώς – τα θεωρούν προορισμένα για κάποια ελίτ; Όταν θα δείτε τους ρόλους να παίζονται με την ίδια επιτυχία και ενθουσιασμό από άτομα όλων των στρωμάτων εκπαίδευσης, θα αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κατανόησης του έργου.

Πώς περιμένετε να αντιδράσουν οι νέοι της ομογένειας μετά τις παραστάσεις;

Απάντηση: Έχουν αντιδράσει πολύ θετικά και πριν από τις παραστάσεις, κύριε Αγγελή. Αρκετοί ρόλοι παίζονται από νέους και νέες οι οποίοι έρχονται στις πρόβες με ενθουσιασμό και τον ενθουσιασμό αυτόν ασφαλώς θα τον μεταφέρουν και στους φίλους τους. Να μου επιτραπεί εδώ μια διευκρίνιση: Ο θίασός μας δεν κάνει ιστορικό αλλά ούτε και ηθικό "κήρυγμα". Απλώς ζωντανεύει στη σκηνή μια εποχή, με τα θετικά και αρνητικά της, και ο καθένας θα βγάλει ελεύθερα τα συμπεράσματά του. Όμως δεν είναι σημαντικό αυτή η εποχή που πολλοί τείνουν να την ξεχάσουν και που ήταν η μακροβιότερη αυτοκρατορία στο δυτικό πολιτισμό να κεντρίσει τη φαντασία μας και μέσα από ένα θεατρικό έργο; Συνεπώς, αυτό που θέλουμε, για τους νέους αλλά και για όλους, είναι, μετά την παράσταση, αυτή η εποχή να τους είναι λιγότερο ξένη και άγνωστη. Οι νέοι θα αντιδράσουν όπως εκείνοι θα κρίνουν. Να μην ξεχνάτε δε – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους δεύτερης και τρίτης γενιάς που τα γαλλικά τους, όπως διαπιστώνουμε, είναι καλύτερα από τα ελληνικά – ότι ο ΘΕΣΠΙΣ έχει προγραμματίσει το ίδιο έργο σε τρεις μήνες και στη γαλλική γλώσσα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με κανένα άλλο θεατρικό έργο μέχρι τώρα. Αλλά ας το χαρεί τώρα όποιος επιθυμεί στην ωραία λογοτεχνική γλώσσα των συγγραφέων και γι'αυτό ας μιλήσουμε άλλη φορά.

Ο ΘΕΣΠΙΣ είναι μια νεοσύστατη θεατρική ομάδα που με αξιώσεις φαίνεται να ρίχνει το ενδιαφέρον του σε ιστορικά γεγονότα. Σκοπεύετε να συνεχίσετε σε αυτή την κατεύθυνση και αν ναι, μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα νέα σας σχέδια για το μέλλον;

Απάντηση: Ο ΘΕΣΠΙΣ είναι πράγματι μια νεοσύστατη θεατρική ομάδα αλλά τα ιδρυτικά του μέλη είναι γνωστά και από τις πρωτοβουλίες τους σε άλλους θιάσους (είμαστε δε πάντοτε πρόθυμοι να συνεργαζόμαστε και με άλλους θιάσους, διότι όχι μόνο αυτό ήταν πάντοτε αρχή μας αλλά είναι το μήνυμα που μας δίνει και το θεατρόφιλο κοινό). Δεν έχουμε σκοπό να παίξουμε αποκλειστικά ιστορικό θέατρο. Μας αρέσει να πιάνουμε το σφυγμό του κοινού και σε αυτόν να ανταποκρινόμαστε. Αλλά φυσικά το κάθε έργο που ανεβάζουμε πρέπει να γοητεύει και αυτούς που θα το παίξουν.

Συγκεκριμένες ιδέες για το μέλλον; Πρώτα-πρώτα, θα έπρεπε να απαντήσω από κοινού, αν όχι με όλα τα άλλα μέλη, τουλάχιστο με τη συν-ινδρύτρια και συν-θιασάρχη του ΘΕΣΠΙ φιλόλογο Κα Δέσποινα Σαλτουρίδου, εν ονόματι της οποίας, καθώς και των λοιπών μελών, θα ήθελα κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για τη φιλόξενη στήλη σας. Τέλος, σύμφωνα με τα "θεατρικά θέσφατα", πρέπει να αρχίζει να γίνεται συγκεκριμένα λόγος για καινούργιο έργο από τη στιγμή που κλείνει η αυλαία της πρεμιέρας αυτού που θα παίξουμε τώρα.

Ώς τη μέρα αυτή απομένουν δώδεκα μέρες και, όπως όλοι οι θίασοι, αυτές τις τελευταίες μέρες προτιμούμε να τις αφιερώσουμε αποκλειστικά στην όσο γίνεται επιτυχία του "Αυτοκράτορα Μιχαήλ και των τελευταίων Μακεδόνων" – που δεν είναι άλλες από τη Ζωή και Θεοδώρα, τις Πορφυρογέννητες κόρες του Κωνσταντίνου Η΄ και πρωτανεψιές του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου. Ευχαριστώ και καλή αντάμωση στην παράσταση!

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τρίτη
23
Ιανουαρίου
Κλήμεντος Αγκύρας, Αγαθαγγέλου μάρτυρος
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!