Sofia Times Magazine
 
24.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash

Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

MadagascarΖητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Αφιερώματα εφημερίδων στα εγκαίνια της έκθεσης «Ναυτίλος - Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» στις Βρυξέλλες Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
28.01.14
«To αιώνιο ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας «L'ECHO» το οποίο αναφέρεται στα εγκαίνια της έκθεσης «Ναυτίλος - Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» (23 Ιανουαρίου), στο Μουσείο Καλών Τεχνών (Bozar) των Βρυξελλών. Το δημοσίευμα έχει υπότιτλο «Η Ελλάδα έχει την τιμητική της» και το περιεχομενό του είναι το εξής: «Εισερχόμενοι στην πρώτη αίθουσα, βυθιζόμαστε στο "απέραντο γαλάζιο". Γαλάζιο φως, ήχοι κυμάτων- φανταζόμαστε το άρωμα του ιωδίου και τη γεύση του αλατιού. Στο κέντρο της εγκατάστασης της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, "Salt testament", μία προβολή για τους σχηματισμούς από αλάτι σε σχήμα βότσαλου, η οποία αναπαράγει τις εναλλαγές του φωτός- διάθλαση, περίθλαση- την ασταθή κίνηση του κύματος, το χρόνο, τη βροχή, τον ήλιο... Το νερό είναι η βάση των πάντων, το νερό έχει ζωογόνο δύναμη. Βρισκόμαστε στην αίθουσα "Γένεση"». «Όλα τα έργα αναφέρονται στη θάλασσα» αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος και προσθέτει: «Αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο της συλλογικής μας μνήμης, το σημείο σύνδεσης ανάμεσα στην ιστορία και το παρόν».

Οι επτά θεματικές ενότητες ξετυλίγονται μέσα από 100 έργα και εκθέματα, που καλύπτουν την περίοδο από τον Κυκλαδικό Πολιτισμό (3.000 πΧ) έως τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Είκοσι τρία σύγχρονα έργα τέχνης, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, βίντεο, εγκαταστάσεις, εκτίθενται υποστηρικτικά. Μετά τη «Γένεση» ακολουθεί η «Οικολογία» όπου η έμφαση δίνεται στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, μέσα από την παράθεση των στυλιζαρισμένων κυκλαδίτικων ειδωλίων με τις φωτογραφίες της Κατερίνας Καλούδη, στις οποίες διευρύνονται λεπτομέρειες από βράχους και πέτρες, έτσι ώστε να δείχνουν σαν απολιθωμένα δάση.

Η αίθουσα «Θαλάσσιοι δρόμοι» δείχνει τη σύνδεση μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω της κινητικότητας ανθρώπων, αγαθών και ιδεών. Ο φωτογράφος Στρατής Βογιατζής απεικονίζει τον κόσμο των αλιέων, ενώ ο Γιώργος Γερόλυμπος δείχνει πως η θάλασσα κυριαρχεί στο ελληνικό τοπίο. Η αίθουσα «Οδύσσεια» αναφέρεται στη μετανάστευση σε αναζήτηση νέας γνώσης και νέας ζωής. Οι φωτογραφίες των μεταναστών περιστοιχίζουν δύο πολύ αξιόλογα έργα της Αφροδίτης Λίτη, που αναδεικνύουν την ενίοτε απελπισμένη προσπάθεια των νέων να προσεγγίσουν μία νέα πατρίδα. Η αίθουσα «Ηγεμονία» έχει ως θέμα τον έλεγχο του δικτύου των θαλάσσιων επικοινωνιών και ως εκ τούτου, των θαλάσσιων πόρων. Η θάλασσα ως πηγή εξουσίας και πλούτου εκφράζεται μέσα από τα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, από κομμάτια ξύλου τα οποία έχουν διασωθεί από ναυάγια και έχουν διαβρωθεί από το αλάτι, σε αντιπαράθεση με την αισθητική των αρχαίων μαρμάρινων κιόνων.

Οι φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη διερευνούν τις έννοιες της ανάπτυξης και παρακμής. Η έκτη αίθουσα που ονομάζεται «Οικουμένη» (αναφορά στην ελληνική έννοια της οικουμένη ως κατοικημένης γης) και είναι αφιερωμένη στις απαρχές της πολιτικής και πολιτιστικής ενοποίησης, όπως αυτή γεννήθηκε στη Μακεδονία. Το έργο του Ευτύχη Πατσουράκη αναδημιουργεί την εικόνα του κόσμου, αντιπαραθέτοντας θαλασσογραφίες από ανώνυμους ζωγράφους, δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο ορίζοντα. Μέσα από το έργο της «Ωδές του Αιγαίου»- υφάσματα στα χρώματα του νερού μέσα στα οποία κολυμπούν αγάλματα εφήβων- η Μαίρη Σχοινά διαλέγεται με το άπειρο του υποβρύχιου κόσμου.

Τέλος, στην αίθουσα «Δεισιδαιμονίες» επικρατεί το έργο του Μάριου Σπηλιόπουλου, σύγχρονη εκδοχή των δεισιδαιμονιών των ναυτικών της Σύρου, το οποίο επιτρέπει να επανέλθουμε στη θάλασσα. Πίσω από το άγαλμα του Ποσειδώνα λάμπει ένα φως που φαίνεται να απηχεί τα λόγια του υπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική κοινωνία ελπίζει και πάλι».

«Η Ελλάδα από ξηρά και θάλασσα» είναι ο τίτλος αφιερώματος της βελγικής εφημερίδας LA LIBRE BELGIQUΕ στα εγκαίνια της έκθεσης «Ναυτίλος». Σλύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ανέλαβε την εξάμηνη Προεδρία της ΕΕ και επωφελείται αυτής της ευκαιρίας για να αναδείξει τον πολιτισμό της, ο οποίος από την αρχαιότητα έχει τροφοδοτήσει την Ευρώπη με διηγήσεις, αξίες και αφηγήσεις.

Παρά τα τρέχοντα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, η Ελλάδα επέλεξε να συγκεντρώσει (σε μία έκθεση) το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον χωρίς διαχωρισμούς. Να δείξει την ιδιοσυστασία και την πορεία της, ανάμεσα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο: Η έκθεση συμπεριλαμβάνει ιστορικά, θρησκευτικά και λατρευτικά αντικείμενα, αλλά και σύγχρονα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως φωτογραφίες, κατασκευές, εικαστικά έργα και βίντεο- πρόσφατες μαρτυρίες υπαρξιακών αναζητήσεων. Περίπου εκατό μουσειακά εκθέματα- μαρτυρίες ενός ιστορικού παρελθόντος που διαμόρφωσε και το δικό μας- πλαισιώνουν 23 σύγχρονα έργα.

Ανάμεσα σε αλήθειες και ελπίδες, πώς να μην σκεφτούμε τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, τους γλύπτες και τους αρχιτέκτονες που συνδέονται με την περίοδο της γόνιμης κυριαρχίας στον Αρχαίο Κόσμο! Έχουν συνοδεύσει την πορεία μας, την εκπαίδευσή μας. Ποτέ οι Έλληνες δεν απομακρύνθηκαν από τον νου μας. Από τον Πλάτωνα, τον Όμηρο, τον Φειδία, τους θεούς και ήρωες της αρχαιότητας ως τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Αγγελόπουλο, τον Θεοδωράκη ή τον Ξενάκη, ένα τμήμα της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας αντιλαλεί στις πνευματικές, ηθικές, λογοτεχνικές ή μουσικές μας αναζητήσεις. Αυτό το πνεύμα- που το συνοδεύει η θαλασσινή αύρα- αποκαλύπτεται στην έκθεση αυτή με τρόπο που πηγαίνει πέρα από τη διακοσμητική, απτή φύση των εκθεμάτων και εμβαθύνει πέρα από την απλή μαρτυρία των αντικειμένων.

Μήπως σε μας εναπόκειται η υποχρέωση να κάνουμε το βήμα πέρα από την υλική τους υπόσταση προς τις σκέψεις στις οποίες μας οδηγούν; Μία σειρά επτά θεματικών μας βοηθά. Σε εμάς εναπόκειται να βυθιστούμε σε έναν κόσμο τον οποίο η Μεσόγειος τροφοδότησε με κινδύνους, τρόμους ή αμφιβολίες, με πίστη σε ανώτερα όντα, δαιμονικά ή ελπιδοφόρα. Γένεση, οικολογία, θαλάσσιοι δρόμοι, οδύσσεια, ηγεμονία, επικοινωνία, πεποιθήσεις…

Υπό το όνομα "Ναυτίλος", αναφορά στο μικρό μαλάκιο που έθρεψε τις φαντασιώσεις ναυτικών, ονειροπόλων και παιδιών, η συνάντηση προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στο χώρο. Κυρίως στη θάλασσα, τη μητέρα όλων στον ελληνικό κόσμο. Είναι μία πρόσκληση διαυγής, ήρεμη, επιφανειακή, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει εύκολη. Η έκθεση αποτελεί πρωτίστως μία πρόσκληση στο διαφορετικό, στο ελληνικό έδαφος, με τις μουσικές, τις μυρωδιές και τα παιχνίδια του φωτός. Ένα έργο της Αμαλίας Παπαφιλίππου φωτίζει και ολοκληρώνει αυτό το αισθητικό και διαδραστικό ταξίδι. Μπλε του ουρανού, μπλε της θάλασσας, μελαγχολία και ήχοι που απηχούν στις αισθήσεις, ξεδιπλώνονται μέσα από τα δίχτυα των ψαράδων και τις ανθρώπινες φωνές- και γνωρίζουμε πόσο οι Έλληνες αγαπούν το τραγούδι.

Δύο κυκλαδικά είδωλα από το πιο καθαρό μάρμαρο μας υποδέχονται. Με σταυρωμένα χέρια, καταμετρούν 4.500 έτη ιστορίας. Μικρά γυναικεία βιολονόσχημα ειδώλια- τρεις αδελφές χωρίς ηλικία, αθάνατες. Αμφορείς, τελετουργικά αγγεία διακοσμημένα με δελφίνια, κεραμικά με λιτά χρώματα, βάζα με κόκκινες διακοσμήσεις. Η Αθηνά, ο Ποσειδών, ο Πλούτος, η Αφροδίτη… Όμορφα αντικείμενα κοιτούν αφ' υψηλού την έπαρσή μας. Άγνωστα- τα ανακαλύπτουμε: Οι σημερινοί καλλιτέχνες μας πληροφορούν για τη χρήση τους, τα ιστορικά τους στοιχεία και τα όνειρα που παραμένουν ζωντανά. Χρυσός και μάρμαρο, μπρούτζος και σίδερο, εγχάρακτες πλάκες, όπλα, αποσκευές, αναχωρήσεις μεταναστών, φωτογραφίες και βίντεο, με τη θάλασσα να κυματίζει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Μ. Σπινθουράκης

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τετάρτη
24
Ιανουαρίου
Ξένης οσίας, Βαβύλα ιερομάρτυρος, Μακεδονίου
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!