Sofia Times Magazine
 
24.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash
Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

Madagascar
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Από το Κονγκό στη Θεσσαλονίκη, με αγάπη Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
28.08.13
Στη δεκαετία του '60, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ξεκίνησε την ιεραποστολική της λειτουργία στο Κονγκό, μια αφρικανική χώρα με τεράστια ποσοστά φτώχειας και ακόμη υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στις ηλικίες από μηδέν έως δέκα ετών. Ήταν τότε που ξεκίνησε η δημιουργία σχολείων, ορθόδοξων κοινοτήτων και εκκλησιών, ενώ το 2007 το κράτος του Κονγκό έδωσε την άδεια για τη δημιουργία του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου, όπου άρχισε να λειτουργεί η Θεολογική Σχολή "Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης". Εκεί, διδάσκουν μέχρι και σήμερα καθηγητές από το Κονγκό αλλά και συνάδελφοί τους, που παραδίδουν μαθήματα στους 75 φοιτητές, μέσω τηλεδιδασκαλίας, από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Αυστραλία. Σήμερα, ο δήμος Mont Ngafula της πόλης της Κινσάσα πραγματοποιεί "άνοιγμα" στη Μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, της γνώσης, της οικονομίας,της επιχειρηματικότητας. Η προσπάθεια που γίνεται αφορά την εδραίωση συνεργασιών ώστε οργανωθούν καλύτερα οι δομές εκπαίδευσης, παραγωγής αγροτικών προϊόντων, τουρισμού και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αφρικανική χώρα, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης, αλλά και απορρόφησης κονδυλίων από το εξωτερικό.

"Από το πρόγραμμα στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κονγκό 2007/2013, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, απορροφήθηκαν μόλις 250 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα 750 επιστρέφονται, καθώς δεν έγινε εφικτό να αξιοποιηθούν. Την ίδια στιγμή, η Αφρική προσφέρει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αχανείς εκτάσεις που εκτείνονται ανάμεσα σε πυκνά δάση και στα νερά του ποταμού Κονγκό. Δεδομένου του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιας 'ατμομηχανής της κατανάλωσης' και της ζήτησης σε τρόφιμα, οι αφρικανικές παραγωγικές εκτάσεις έχουν βρεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματιών που σπεύδουν να τις αγοράσουν επενδύοντας στο αναπτυξιακό μέλλον της ηπείρου" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπτυξιολόγος - διεθνολόγος Βασίλης Βουτέρος.

Παράλληλα, τονίζει ότι λόγω της επιθυμίας της αφρικανικής πλευράς να έρθει σε επαφή με τη Μητροπολιτική διοίκηση Θεσσαλονίκης, τα επιμελητήρια της πόλης, τα πανεπιστήμιά της και τους φορείς του τουρισμού, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασιών. "Άλλωστε", όπως σημειώνει με έμφαση, "η Ελλάδα πάντοτε μεγαλουργούσε στο εμπόριο και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας".

Όλα τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση που είχαν, την περασμένη Δευτέρα, ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Ανθρωπισμού και Πολιτισμού με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή.

Από την πλευρά του Ινστιτούτου, μιας κοινωφελούς μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2013, με σκοπό - μεταξύ άλλων - την ανάπτυξη του χριστιανικού ανθρωπισμού και πολιτισμού στην αφρικανική ήπειρο, ο κ. Βουτέρος υπογραμμίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να λειτουργήσουν και άλλες σχολές στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κονγκό, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε "τοποθετείται" χρονικά η λειτουργία της σχολής Πληροφορικής. Το αντικείμενο, μάλιστα, της σχολής αυτής είναι ενδεικτικό της διάθεσης της αφρικανικής πλευράς για τη διάδοση των νέων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, με απώτερα οφέλη στην ανάπτυξη της περιοχής.

"Καταβάλλουμε προσπάθειες ως Ινστιτούτο για την ένταξη του Πανεπιστημίου στους άξονες του προγράμματος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κονγκό 2007/2013 και του αντίστοιχου προγράμματος 2014 - 2020. Επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία πανεπιστημιακής γεωργικής σχολής, αλλά και γεωργικών σχολών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης" σχολιάζει και σημειώνει ότι υπάρχει στη χώρα μεγάλη έλλειψη γεωπόνων αλλά και αγροτών που θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης συστηματικά.

Σε αυτό το μήκος κύματος προωθείται, από την πλευρά της Θεσσαλονίκης, τεχνογνωσία αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόζεται στο πλαίσιο λειτουργίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής που λειτουργεί στο περιαστικό περιβάλλον της πόλης. Τα πεδία εφαρμογής της είναι πολλά και αφορούν, όχι μόνο τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, αλλά και τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία.

Επιπλέον ενδιαφέρον υπάρχει από την πλευρά του Κονγκό και για την παρακολούθηση προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων από φοιτητές και απόφοιτους των πανεπιστημίων της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Εξάλλου, η Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο, αγωνίζονται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και την οργάνωση ιατρικών κέντρων που θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη.

"Η θνησιμότητα στο Κονγκό ξεπερνά το 50%, λόγω ελονοσίας, στις ηλικίες μηδέν έως δέκα ετών. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για εμβόλια και στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών της Αφρικής σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βρισκόμαστε, επίσης, σε συνεργασία με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση 'Φροντίδα Υγείας', που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και οργανώνει ένα δίκτυο εθελοντών γιατρών που προτίθενται να μεταβούν για μικρά χρονικά διαστήματα στην αφρικανική ήπειρο και να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους" σχολιάζει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι, σε περιόδους κρίσης, οι Έλληνες ανταποκρίνονται ιδιαίτερα σε τέτοιες προσπάθειες συγκέντρωσης τροφίμων ή άλλων υλικών. "Αν ψάξεις, βρίσκεις. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν. Μπορεί να ακούγεται τραγικό, αλλά έχουν αναδειχτεί στη χώρα μας πολλά ισχυρά παραδείγματα ανθρωπισμού σε αντίθεση με το τραπεζικό σύστημα που δεν έδειξε κάτι αντίστοιχο" προσθέτει.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Ινστιτούτο Ανθρωπισμού και Πολιτισμού θα προετοιμάσει ένα πρωτόκολλο, με αφετηρία τη διμερή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης. Στόχος είναι να υπάρξουν κοινά σημεία συνεννόησης και να υπογραφεί η συμφωνία κατά την επίσκεψη του δημάρχου της Mont Ngafula στη Θεσσαλονίκη.

"Η Αφρική, άλλωστε, είναι ένα νέο παρθένο έδαφος. Ό,τι και να ρίξει κανείς εκεί φυτρώνει" δηλώνει με νόημα ο κ. Βουτέρος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Π. Γιούλτση

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τετάρτη
24
Ιανουαρίου
Ξένης οσίας, Βαβύλα ιερομάρτυρος, Μακεδονίου
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!