Sofia Times Magazine
 
22.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash
Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

Madagascar
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Την Ελλάδα στο πλευρό τους ζητούν οι Έλληνες της Αιγύπτου Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
27.02.13

από το βήμα της Επιτροπής για τον ελληνισμό της Διασποράς

Την Ελλάδα στο πλευρό τους ζητούν οι Έλληνες της ΑιγύπτουΔίχτυ προστασίας, ηθική και πολιτική στήριξη, και πολύ στενή συνεργασία στη δύσκολη μεταβατική περίοδο που βιώνουν ζήτησαν από την ελληνική Πολιτεία οι Έλληνες Αιγυπτιώτες από το βήμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την ελληνική Διασπορά. Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, ο επ. πρόεδρος και ο εκπρόσωπος της Ελ. Κοινότητας Αλεξανδρείας, Στέφανος Ταμβάκης και Εδμόντος Κασιμάτης αντίστοιχα καθώς επίσης και οι πρόεδροι των Συνδέσμων Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας και Αιγυπτιωτών Ελλήνων, Σπυρίδων Καμαλάκης, Κρυστάλλω Τρίμη και Κώστας Μιχαηλίδης σκιαγράφησαν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο μέσα από τα δικά τους μάτια. Μολονότι δήλωσαν συντηρητικά αισιόδοξοι, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση για μία παροικία που άνθισε επί δύο περίπου αιώνες και μολονότι έχει συρρικνωθεί αριθμητικά διατηρεί ακόμη σήμερα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης και κοινωνικού ιστού.

Ο κ. Καβαλής επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα ο σεβασμός της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου σχετικά με προστασία της τεράστιας περιουσίας της ελληνικής παροικίας αλλά και την ανάγκη στήριξης του ελληνισμού στην Αίγυπτο καθώς, όπως σημείωσαν, η έντονη παρουσία, σε όλα τα επίπεδα, της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα άρχισε να επισκιάζει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την ελληνική πλευρά.

Σήμερα, όπως είπε ο ίδιος, οι δύο μεγάλες ελληνικές κοινότητες, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας αριθμούν από 5.000 περίπου εγγεγραμμένους παροίκους. Στην Αίγυπτο λειτουργούν 121 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδυμένα κεφάλαια 800 εκ. ευρώ, ενώ η ελληνική ακίνητη περιουσία κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικές θέσεις στα κέντρα των δύο πόλεων.

Ακόμα και σήμερα, και μετά την αραβική άνοιξη και την επικράτηση ισλαμιστικών κομμάτων, όπως είπε ο κ. Ταμβάκης, οι Έλληνες μπορούν να διαβιούν ελεύθερα, να ασκούν δημόσια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να έχουν ανεμπόδιστη τη λειτουργία όλων των κοινοτήτων και οργανώσεων της ομογένειας. Ωστόσο, ο ίδιος περιέγραψε την ύπαρξη ενός δυσάρεστου κλίματος που έχει δημιουργηθεί τελευταία στην Αίγυπτο απέναντι στην ελληνική παροικία εξ αιτίας των ρατσιστικών ενεργειών, τυφλής βίας εναντίον Αιγυπτίων στην Ελλάδα που έχουν αντίκτυπο στον ελληνισμό. «Αν δεν σταματήσει εδώ και τώρα, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζημιά που θα προκληθεί» τόνισε ζητώντας από τους βουλευτές της Επιτροπής να μεταφέρουν το μήνυμα-έκκληση μαζί με τις ανησυχίες των Αιγυπτιωτών σε όλους.

Την ανάγκη διατήρησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας, αλλά και την ανάγκη συνέχισης της λαμπρής εκπαιδευτικής παράδοσης της ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας επισήμανε ο κ. Κασιμάτης. «Με τη διαρκή οικονομική συμμετοχή μας, που μόνο κατά το τρέχον σχολικό έτος υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσει το ποσό των 120.000 ευρώ, διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την ιστορικά διαχρονική δέσμευση της Κοινότητας Αλεξανδρείας να επιτύχει την, μέσω των εκπαιδευτηρίων της, τη διαρκή εμπέδωση και διαμόρφωση της ελληνικής συνείδησης στους παροίκους μας». Ο ίδιος κατέθεσε επίσης και μία πρόταση για την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ με δραστική μείωση του κόστους των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να προσφέρουν τα έξοδα μεταφοράς και στέγης, το κόστος ενός δασκάλου ετησίως μπορεί να είναι για το ελληνικό κράτος μόνο 12.000 ευρώ (με βάση την αμοιβή 1.000 ευρώ μηνιαίως) αντί των 252.000 ευρώ που κόστιζε μέχρι σήμερα.

Τη σημασία προστασίας και διατήρησης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμαλάκης, επισημαίνοντας την μεγάλη ανάγκη συμπαράστασης που έχει σήμερα ο ελληνισμός της Αιγύπτου ως και ένα «αντίδωρο» όλων αυτών που προσέφερε σε καλές εποχές στο ελληνικό κράτος.

Στο μείζον πρόβλημα και την ανησυχία που δημιουργεί η έκρηξη της βίας στην Ελλάδα αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές αλλά και οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, με εξαίρεση τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Γρέγο ο οποίος είπε -μεταξύ άλλων- ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που υποφέρουν από τη ρατσιστική βία των αφρικανών και των ασιατών οι οποίοι δεν χρειάζονται ως εργατικά χέρια στην Ελλάδα και δηλώνοντας την «απογοήτευσή» του από τη συνεδρίαση αποχώρησε από την αίθουσα τονίζοντας ότι αρνείται να λάβει την ημερήσια αποζημίωσή του από αυτή την Επιτροπή.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΜΒΑΚΗ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΡΙΤΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Επιθυμώ αρχικά να ευχαριστήσω τα μέλη του Προεδρείου της Επιτροπής και όλους εσάς, που είχατε την ευγενή καλοσύνη να μας προσκαλέσετε για να σας ενημερώσουμε, για τον ιστορικό ελληνισμό της Αιγύπτου σήμερα και κυρίως για το πώς διαγράφεται η παρουσία μας και το μέλλον μας ένα χρόνο μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2012, που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος στην Αίγυπτο.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, να βρίσκομαι και πάλι ανάμεσα σας, αυτή τη φορά βέβαια με την ιδιότητα του Επιτίμου Πρόεδρου της Πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Δεν έχουμε έρθει σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μόνο την ιστορία του ελληνισμού της Αιγύπτου και να εξιστορήσουμε τα κατορθώματα των προγόνων μας στη χώρα του Νείλου. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα χωρίς φόβο και πάθος, να δούμε την όψη της καθημερινότητας και να χαράξουμε μια κοινή πορεία προς όφελος και για το συμφέρον τόσο της πατρίδας όσο και του παροικιακού ελληνισμού.

Η ιστορική διαδρομή του ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια ανάγεται σε βάθος δύο και πλέον χιλιετηρίδων και η αρχή της σηματοδοτείται από την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου μέσα στη μακρά διάρκεια είναι άλλοτε πρωταγωνιστική και άλλοτε λιγότερο. Στα νεότερα χρόνια γίνεται η «Αγαπημένη Πόλις» του μεγάλου μας ποιητή Κ.Π.Καβάφη, ο χώρος και ο παρελθοντικός ελληνιστικός χρόνος των περισσότερων από τα ιστορικά ποιήματά του.

Στις γειτονιές της ίδιας πολιτείας εκτυλίσσεται η πλοκή της Νυχτερίδας, του τρίτου βιβλίου της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα. «Τι συνοψίζεται σ΄αυτή τη λέξη: Αλεξάνδρεια; Πέντε φυλές, πέντε γλώσσες, μια ντουζίνα θρησκείες, πέντε στόλοι που αυλακώνουν τα νερά. Και μονάχα η ελληνική δημοτική φαίνεται να τα ξεχωρίζει.», γράφει ο Λώρενς Ντάρρελ.

Η οργανωμένη ελληνική παροικία της Αιγύπτου μετράει 170 χρόνια ζωής ενώ η ελληνική παρουσία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο ελληνισμός από το 1843 άρχισε να οργανώνεται σε κοινότητες, συλλόγους και σωματεία σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Σχολεία, Γηροκομεία, Νοσοκομεία, Εφημερίδες, είναι ορισμένες και μόνο από τις δραστηριότητες του παροικιακού ελληνισμού της Αιγύπτου. Είμαι βέβαιος ότι η ιστορία μας είναι γνωστή σε όλους σας και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε.

Σήμερα μείναμε λίγοι, αλλά είμαστε πολλοί. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε τα σχολεία μας, τα γηροκομεία μας, το ελληνικό νοσοκομείο στο Κάιρο, εκδίδουμε σε εβδομαδιαία βάση στο Κάιρο και σε μηνιαία βάση στην Αλεξάνδρεια ελληνικές εφημερίδες και συνεχίζουμε να ζούμε, να αγωνιζόμαστε και να προβάλλουμε την Ελλάδα και τον ελληνισμό στην σημαντική αυτή χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, του αραβικού κόσμου και της αφρικανικής ηπείρου και που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα.

Δεν θα αναφερθώ για τη στρατηγική της σημασία, για τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί άλλοι είναι καταλληλότεροι από εμένα να τα αναπτύξουν, όμως όλοι μας τα αντιλαμβανόμαστε και τα κατανοούμε.

Βασικός πυλώνας για τον ελληνισμό της Αιγύπτου ήταν και παραμένει εδώ και δύο χιλιετίες το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Το δευτερόθρονο Πατριαρχείο μας, ως φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού μας δείχνει το δρόμο.

Είναι δίπλα μας, στηρίζει την παροικία, συνεργάζεται αρμονικά με τις κοινότητες και τα σωματεία μας και επιτελεί πέρα από το θρησκευτικό ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Εμείς που ζούμε στην Αίγυπτο στηριζόμαστε πάνω στο τρίπτυχο Ελλάδα (μέσω των διπλωματικών μας αρχών), Παροικία (με την οργανωμένη της και μη μορφή) και Εκκλησία (με το Πατριαρχείο μας), που με αγαστή, ισότιμη και αποτελεσματική συνεργασία πορεύεται μέσα από τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σήμερα και παρά το ολιγάριθμο των παροίκων μας, συνεχίζουμε να έχουμε σημαντική θέση στην ζωή της Αιγύπτου. Θέλουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το αύριο και από εσάς χρειαζόμαστε την ηθική και πολιτική σας στήριξη.

Οι κοινότητές μας είναι οικονομικά αυτάρκεις και ανταποκρίνονται επάξια στον κοινωνικό και κοινωφελή τους ρόλο.

Ο οργανωμένος ελληνισμός της Αλεξάνδρειας έχει συγκεντρωθεί γύρω από το λεγόμενο ελληνικό τετράγωνο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγα μέτρα από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Περιλαμβάνει τα σχολεία μας, το Προξενείο της Ελλάδας, την Ελληνική Κοινότητα, το ελληνικό γηροκομείο, το κοινοτικό στάδιο, το προσκοπείο και το εντευκτήριο της κοινότητάς μας.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ζούμε σε μια αραβική, μουσουλμανική χώρα, με ένα ελληνισμό αριθμητικά πολύ μικρό σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες των δύο τελευταίων τουλάχιστον αιώνων.

Όμως ούτε μία στιγμή δεν έχουμε αισθανθεί ρατσιστική συμπεριφορά ή χλευασμό για την καταγωγή μας ή τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις στις γειτονιές που ζούμε.

Ακόμα και σήμερα και μετά την αραβική άνοιξη και την επικράτηση ισλαμιστικών κομμάτων οι έλληνες μπορούν σήμερα να διαβιούν ελεύθερα, να ασκούν δημόσια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα (περιφορά Επιταφίου, Ανάσταση, εβδομαδιαίες λειτουργίες στις ελληνικές εκκλησίες κ.λ.π.), τις εθνικές εορτές (με παρελάσεις μαθητών), ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των κοινοτήτων και οργανώσεων της ομογένειας και πολλά άλλα.

Τα ίδια συμβαίνουν σε όλες σχεδόν τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Εκεί ακριβώς όπου υπάρχουν και δραστηριοποιούνται τα δύο Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων με έλληνες Πατριάρχες και με σημαίνουσα πολιτική διάταση για την Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση αυτή οφείλετε επειδή δεν ήμασταν ποτέ κατακτητές ή αποικιοκράτες στις χώρες αυτές. Δεν αφομοιωθήκαμε, δεν αλλοτριωθήκαμε αλλά ωστόσο δεν περιχαρακωθήκαμε.

Μπορέσαμε και μπορούμε ακόμα και σήμερα να ζούμε στην αιγυπτιακή κοινωνία σεβόμενοι αμφότεροι τα ήθη και έθιμα, συμμετέχοντας στις εξελίξεις, μεταλαμπαδεύοντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην είσοδο της Αλεξάνδρειας, η επιγραφή με το όνομα της πόλης είναι γραμμένη μόνο στα Αραβικά και τα Ελληνικά, με παρέμβαση μάλιστα έλληνα παροίκου στον αιγύπτιο διοικητή.

Το 1999 με οικονομική συνεισφορά επαναπατρισθέντων ελλήνων της Αιγύπτου στην Ελλάδα, φιλοτεχνήθηκε ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταφέρθηκε με πλοίο του ελληνικού ναυτικού στην Αλεξάνδρεια και τοποθετήθηκε σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, όπου δημιουργήθηκε πλατεία, που ονομάστηκε Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τελειώνοντας θέλω να θέσω υπόψη σας, ένα νέο δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία στην Αίγυπτο απέναντι στην ελληνική παροικία και που πρέπει και με τη δική σας συνδρομή και συμβολή να σταματήσει πριν είναι πολύ αργά.

Οι αναίτιες εγκληματικές και ρατσιστικές ενέργειες μεμονωμένες ή συλλογικές εναντίον των αιγυπτίων στην Ελλάδα, έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς στην Αίγυπτο. Δεν αναφέρομε στην κυβερνητική πολιτική για την παράνομη μετανάστευση. Αναφέρομε στα πολλαπλά κρούσματα τυφλής βίας που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα .

Οι πολλαπλές επιθέσεις σε αλλοεθνείς πολίτες του κόσμου, που μένουν στην Ελλάδα από τους αυτόκλητους «προστάτες» της φυλής και της ιστορίας μας ,με ένα ρατσιστικό και εγκληματικό τρόπο, που αν δεν σταματήσει εδώ και τώρα, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζημιά που θα προκληθεί

Το τελευταίο διάστημα συνέβησαν τρία ενδεικτικά γεγονότα, τα οποία μας θορύβησαν.

Πρώτα πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, το οποίο βρίσκεται μέσα στο ελληνικό τετράγωνο, από αρκετούς αιγυπτίους, που διαμαρτύρονταν για την μη καταβολή ενσήμων από έλληνα εργοδότη στην Ελλάδα σε αιγύπτιο εργαζόμενο, που ζούσε στην Ελλάδα, επαναπατρίσθηκε τώρα στην Αίγυπτο και θέλει να μεταφέρει τα ένσημα αυτά εκεί για να τακτοποιηθεί.

Το θέμα μπορεί να φαίνεται καθημερινό για τα ελληνικά δεδομένα, όμως η συγκέντρωσή και η αντίδραση, δείχνει ότι ο τρόπος διαμαρτυρίας άρχισε να αλλάζει.

Το δεύτερο γεγονός είναι η προβολή από τον ιδιωτικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό Dream TV, έρευνας, διάρκειας 1,5 ώρας για τις βίαιες επιθέσεις που δέχονται οι αιγύπτιοι στην Ελλάδα. Και αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, γιατί μέχρι σήμερα μόνο καλά λόγια ανέφεραν οι πολίτες του φιλήσυχου αυτού λαού για την συμπεριφορά των ελλήνων απέναντί τους, είτε ήταν στην Αθήνα, στα Δωδεκάνησα, στην Καβάλα, στη Μανωλάδα της Ηλείας είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Και το τρίτο γεγονός, ήταν η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο στις 26 Ιανουαρίου 2013 ενάντια στη ρατσιστική βία, που δέχονται οι αιγύπτιοι στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση αυτή δεν έγινε τελικά λόγω των συγκρούσεων που είχαν προηγηθεί με την ευκαιρία της 1ης επετείου από την επανάσταση.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω της ανησυχίες μου αυτές στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα στη διάρκεια των προσφάτων επισκέψεων τους στην Αλεξάνδρεια.

Το ίδιο επανέλαβα στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΛΩΝ κ. Πάνο Καμμένο εδώ στην Βουλή στη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης μου.

Για τον λόγο αυτό σήμερα τελειώνοντας σας παρακαλώ όπως μεταφέρετε το μήνυμα-έκκληση μαζί με τις ανησυχίες, την αγωνία και την παράκλησή μας προς τα μέλη των κομμάτων σας, τους οπαδούς σας, τους ψηφοφόρους σας και στον ελληνικό λαό που σας εξέλεξε: «Κάθε μεμονωμένη ή οργανωμένη εγκληματική και ρατσιστική επίθεση εναντίον πολιτών άλλης χώρας έχει πρώτα από όλα αρνητική επίπτωση στον ελληνισμό που μένει, αγωνίζεται και διαβιώνει ειρηνικά στο εξωτερικό και γι’αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ανατρέψει μια ιστορία πολλών αιώνων. Η βία γεννάει βία και τα θύματα δεν είναι ούτε η ιδεολογία ούτε οι πολιτικές κανενός αλλά εμείς οι ίδιοι».   

Σας ευχαριστώ
Στέφανος Π. Ταμβάκης

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Δευτέρα
22
Ιανουαρίου
Τιμοθέου αποστόλου, Αναστασίου του Πέρσου
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!