Sofia Times Magazine
 
23.01.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash

Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

MadagascarΖητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.comSofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
6 Απριλίου: Η Μάχη του Ρούπελ Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
04.04.04

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Παρασκευάς Σοφιδιώτης

Με την ευκαιρία της  63ης επετείου ιστορικής μνήμης από την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας, την 6η Απριλίου 1941 και ειδικότερα εναντίον των “Μακεδονικών οχυρών”, παρουσιάζονται κάποια αποσπάσματα από το επίσημο ημερολόγιο της Ελληνικής Δ’ Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού της εποχής εκείνης, διοικητής της οποίας ήταν ο τότε Ταγματάρχης Πυροβολικού της εποχής εκείνης, διοικητής της οποίας ήταν ο τότε Ταγματάρχης Πυροβολικού αείμνηστος Γεώργιος Κουρκούλης, αντίγραφο του οποίου είχε στείλει κατά τη δεκαετία του 1960 στο πατέρα μου Κώστα Παρασκ. Σοφιδιώτη, ο οποίος, ως έφεδρος τότε Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού, διετέλεσε υπασπιστής του εκείνες τις ιστορικές μέρες…

Τα  αποσπάσματα είναι επιλεγμένα για να αποδείξουν, μέσα από τη λιτή Ελληνική στρατιωτική γλώσσα, ότι οι Έλληνες, όσες φορές το απαίτησαν οι περιστάσεις, αψήφησαν τη ζωή τους και έδωσαν τον εαυτό τους θυσία στην υπεράσπιση της πατρίδας και των ιδανικών μας. Έτσι πιστεύω ότι τα όσα σημεία έχω επιλέξει και σας αποστέλλω, αποτελούν, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή μας, ένα ενδιαφέρον, ιστορικό μήνυμα.

Την 25η Μαρτίου του 1941 όταν πλέον διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη της Ελλάδος και έγινε γνωστή η απόφαση του πολέμου και από τις κορυφές των βουνών γινόμασταν μάρτυρες της θύελλας που επέρχονταν, μη βλέποντας γύρω μας παρά τα άπειρα Τάγματα και τα άρματα των εχθρών μας, συγκεντρωθήκαμε στην εκκλησία του χωριού Περιθώρι και εκεί μεταλάβαμε των αχράντων μυστηρίων όλοι οι Αξιωματικοί και οπλίτες, ανανεώσαμε τον όρκο μας να δώσουμε και την ζωή μας στην υπεράσπιση της Πατρίδος μας και προετοιμασθήκαμε για την υπέρτατη θυσία. Όλα αυτά είχαν τέτοια επίδραση στις καρδίες όμως μας, ώστε μετέπειτα, όταν έβλεπαν φίλια τμήματα να διαρρέουν μέσω των γραμμών τους, αυτοί όχι μόνον δεν κλονίζονταν, αλλά πολλές φορές εγκατέλειπαν τα πυροβόλα τους για να πραγματοποιήσουν επίθεση με τις λόγχες τους κατά του ισχυρότατου αντιπάλου.

Ώρα 15.00 της 9-4-41

Απότομα σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί μια ύποπτη ηρεμία. Ο εχθρός δεν εκδηλώνει καμία ενέργεια. Το πυροβολικό του έχει σιγήσει. Ο βόμβος των κινούμενων αρμάτων δεν ακούγεται. Την κόλαση του πυρός έχει διαδεχθεί μια ανησυχητική γαλήνη. Το τοπίο ξαναπήρε την ειδυλλιακή του όψη. Ανάπαυλα η προετοιμασία επίθεσης με ενίσχυση νέων δυνάμεων.

Σε λίγο διακρίνονται κήρυκες φέροντες λευκές σημαίες να πλησιάζουν τις γραμμές μας. Γερμανός Αξιωματικός οδηγούμενος από πυροβολητές κατευθύνεται προς το παρατηρητήριο της Μοίρας. Ο Διοικητής της Μοίρας συναντάται με μετ’ αυτού ολίγον έξωθεν του παρατηρητηρίου. Ο Γερμανός αναγγέλλει ότι ο πόλεμος έληξε και διαβιβάζει παράκληση της διοικήσεως του να αποσυρθούν οι πυροβοληταί της τοποθεσίας άνευ του υλικού των.

Ο Διοικητής της Μοίρας του απάντησε ότι: “Οι Έλληνες δεν αποχώρησαν ποτέ από το έδαφός των ενώπιον του εχθρού - εισβολέως και δεν εγκατέλειψαν ποτέ το υλικόν των, αλλά έπεσαν πάντοτε στις θέσεις που ετάχθησαν να υπερασπίσουν. Είπατε εις τους συναδέλφους σας, εσυνέχισεν ο Διοικητής της Μοίρας, Γεώργιος Κουρκούλης, ότι είναι εντροπή δι εαυτούς να ζητούν παρακλητικώς να επιτύχουν εκείνο που δεν ηδυνήθησαν να επιτύχουν με τόσην υπεροπλίαν επί τόσες ημέρες. Εμείς θα παραμείνουμε εδώ και αφού πλέον γνωρίζετε τις θέσεις μας, ελάτε. Σας περιμένουμε. Εδώ ήρθαμε για να πέσουμε για να ζήσει η Ελλάς. Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι ο θάνατος στο πεδίο την μάχης είναι στοιχείον Αθανασίας”.

Μετά την άπρακτη αποχώρηση του Γερμανού αγγελιοφόρου, η Διοίκηση της Ταξιαρχίας την 15.30 ώραν με τηλεφωνική διαταγήν της παραγγέλει την εγκατάλειψη των θέσεων και την σύμπτυξη όλων των τμημάτων της μοίρας προς το Μπεκίρ Κεπί όπου και θα ελάμβανε νεώτερες διαταγές.Η Διοίκηση την μοίρας ανέφερε ότι είναι κυρία των θέσεών της και μπορούσε αν τούτο ετύγχανε της έγκρισης του Συγκροτήματος να παραμείνει και να πέσει στις θέσεις της αν έληξε ο αγώνας.

Η Διοίκηση του Συγκροτήματος εγνώρισε στην Μοίρα ότι ο εκεί περαιτέρω αγώνας είναι μάταιος αφού όλες οι δυνάμεις στην ανατολική Μακεδονία αποκόπηκαν έπειτα από την είσοδο την Γερμανών στην Θεσσαλονίκη.Έπειτα από σειρά δραματικών συνδιαλέξεων με την Διοίκηση του Συγκροτήματος, η Μοίρα δέχεται την διαταγή με τον όρο ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα και θα αποκομίσει το υλικόν της.Παρά ταύτα ήταν φοβερή η καταδίκη στις ψυχές των γενναίων εκείνων πολεμιστών. Η εγκατάλειψη των θέσεων τις οποίες ο εχθρός με τόση υπεροχή σε έμψυχο και άψυχο υλικό δεν μπόρεσε να παραβιάσει επί 4 σχεδόν ημέρες παρά τον εγωισμό του αήττητου που έφερνε μαζί του μέχρι τότε, μετέβαλε σε θρήνο την θλίψη και κατήφεια που κατείχε μέχρι τότε όλους.

Ο εχθρός αντιλαμβάνεται ότι η Μοίρα αποκομίζει στην σύμπτυξή της και το υλικό της και αρχίζει να βάλει εναντίον της αλλά δεν αποτολμά να της επιτεθεί. Έτσι οι τολμηρότεροι πυροβολητές ανέρχονται στα τριγωνομετρικά σημεία και επιδεικνύουν τις λόγχες των όπλων τους προς την κατεύθυνση του εχθρού. Η διάβαση του αυχένα Καρά Ντάγ γίνεται με προσοχή και με τάξη από την Μοίρα κάτω από εχθρικό πυροβολικό, αλλά χωρίς απώλειες ενώ και χαλάζι ξαφνικά έπεφτε την ώρα την σύμπτυξης.

Ώρα 17.00 και σε όλα τα τμήματα της Μοίρας συναντώνται στον αυχένα Μπεκίρ Κεπί σε μια συγκινητική συνάντηση και ενώ ο ένα πέφτει στην αγκαλιά του άλλου και ο καθένας επιδεικνύει τα προσωπικά λάφυρά του.

Τελικά η Δ. Μοίρα συμπτυσσομένη με τάξη κατευθύνθηκε προς την Βροντού με απώτερο σκοπό να περάσει προς την γραμμήν του Ολύμπου ή των Θερμοπυλών, όπου κατά πληροφορίες θα αντιτάσσονταν δεύτερη γραμμή άμυνας, αλλά βρήκε την Βροντού έρημη από κατοίκους και στρατό και συνεχίζοντας την καθ’ άλματα πορείαν της έφθασε στο 27ο χλμ της οδού Σερρών-Βροντού όπου βρήκε σταθμεύουσα την διοίκηση της Ταξιαρχίας και μετά από ολονύχτια πορεία και πάντα σε πλήρη τάξη στις 3 τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου του 41 έφθασε προ της πόλης των Σερρών, διατηρήσασα καθ’ όλην την πορείαν της την συνοχήν και πειθαρχίαν της αν και βρέθηκε ανάμεσα σε διαλυθέντα φίλια τμήματα…

Στο 4ο χιλ. Σερρών - Βροντού συγκεντρώθηκαν όλα τα τμήματα του συγκροτήματος του Καρά Νταγ και την 13ην ώρα της 10-4-41 εισήρχετο συντεταγμένη η Δ. Μοίρα Πυροβολικού όχι σαν λείψανο ενός σκληρού και άνισου αγώνα, αλλά σαν δείγμα ηρωϊσμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας προς το καθήκον και την Ιερή Ελληνική Πατρίδα.

Η Μοίρα κατευθύνθηκε προς τους στρατώνες του Πυροβολικού από όπου είχε εξέλθει την 28ην Οκτωβρίου 1940 και οι άνδρες της απολύθηκαν την ίδια μέρα. Τιμής ένεκεν δεν κλείσθηκαν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων όπως ο λοιπός στρατός. Στο τελευταίο προσκλητήριο της Μοίρας τρεις μόνο πυροβολητές της δεν απάντησαν. Έπεσαν εκεί σαν αιώνια σύμβολα της ελληνικής τιμής και σαν ιερές παρακαταθήκες της Φυλής μας…

3 Μαίου 1941

Υποβάλλεται στο Υπουργείο Στρατιωτικών, στο ΓΕΣ, στον Διοικητή της Στρατιάς Μακόπουλο, Διοικητή Ομάδας Μεραρχιών Αντγο Δ’ εδε, VII Ταξχίαν Συνχη Σαλβάνον, XIV Μεραρχίαν Υπτγο Παπακωνσταντίνου και Αρχηγό Πυροβολικού Στρατιάς Υπτγο Λελάκην.

Υπογραφή Κουρούκλης Γεώργιος

Τχης Πυροβολικού    

Προσωπικόν - Αξιωματικοί

Α’ Επιτελείον:

Δ/ντής Μοίρας: Ταγ/χης Κουρούκλης Γεώργιος

Υπασπιστής- Στρατολόγος Πληροφοριών: Εφ Ανθ/γός Σοφιδιώτης Κων/νος

Διαχειριστής Χρηματικού Υλικού: Εφ. Υπ/γός Καρτσοβίτης Γεώργιος

Προσανατολιστής: Εφ. Ανθ/γός Καραβάς Μιχαήλ

Παρατηρητής: Εφ. Ανθ/γός Ελαίας Γεώργιος

Συνδέσμου και Διαβιβάσεων: Μόνιμ. Υπ/γός Τσιμπατζής Γ.

Και βραδύτερον:Εφ. Ανθ/γός Ανδριώτης Άρης.

Ιατροί: Εφ Ανθ/τρος Γαράκης Νικ., Παπαδάκης Χαρ.

Σύνδεσμος μετά Πεζικού: Εφ. Ανθ/γός Αγγελάκογλου Κομν.

Β’1η Πυροβολαρχία

Δ/ντής: Μόνιμος Λοχαγός Χαιρόπουλος Χ.

Αξιωματικός Βολής: Εφ. Υπ/γος Γλυκός Δ.

Ουλαμαγοί: Ανθ/γοί Σιάτρας και Νικολαϊδης Ρ.

Γ’ 2η Πυροβολαρχία:

Δ/ντής: Μόνιμος Λοχαγός Τυράκης Παναγιώτης

Αξ/κός Βολής και Ουλαμαγός: Εφ. Ανθ/γός Μπάλλας Ι.

Ουλαμαγός: Εφ. Ανθ/γός Ιωαννίδης Ορέστης.

Δ’ 3η Πυροβολαρχία:

Δ/ντής: Μόνιμος Υπ/γος Ρωμανέλης Θεοχάρης

Αξ/κός Βολής: Μόνιμος Ανθ/γός Κατσαράκης Ιωάννης.

Ουλαμαγοί; Εφ. Ανθ/γός Καράπας Νικ. Και Μπακαλμπάσης Γεώργιος.

Ε’ Μεταγωγικά μάχης:

Δ/ντής: Εφ. Ανθ/γός Βοζίκης Γεώργιος

Ουλαμαγός Βοηθός: Εφ. Ανθ/γός Μιχαηλίδης Δημ.

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τρίτη
23
Ιανουαρίου
Κλήμεντος Αγκύρας, Αγαθαγγέλου μάρτυρος
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!