Sofia Times Magazine
 
Πρωτοσέλιδο arrow Διάφορα Θέματα arrow Γενικού Ενδιαφέροντος arrow Αποκλειστικά το άρθρο του SPIEGEL για την εξέγερση Αλβανών στην Ελλάδα
21.02.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash

Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

MadagascarΖητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Αποκλειστικά το άρθρο του SPIEGEL για την εξέγερση Αλβανών στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
ΦτωχόΑριστο 
04.01.04

Βαλκάνια - Ανταρσία των σκιπετάρων SPIEGEL Nr. 46 /10.11.2003 Seite 156

Renate Flottau

(Μετάφραση από το Γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, Χρήστος Φασούλας, Γερμανία)

Στην Βόρεια Ελλάδα οπλισμένοι Αλβανοί ετοιμάζουν την μάχη.

Ο δηλωμένος στόχος τους:

«Η δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας»

Ο Άχμετ φοβάται. Σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη αλλά παράλληλα ασχολείται με κάτι που οι Έλληνες το ονομάζουν «τρομοκρατία». Ο Άχμετ πολέμησε για το UCK στο κόσσοβο και είναι μέλος σε ένα υπέδαφο (κρυφό) κίνημα. Στόχος τους είναι να οργανώσουν ένα οπλισμένο κύκλωμα στην Βόρεια Ελλάδα, μέχρι την άνοιξη του 2004, πριν την Ολυμπιάδα. Τότε, λέει ο Άχμετ, κάθε Αλβανός στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας, θα μπορεί να οπλιστεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Το ότι οι αρχιτέκτονες της μεγάλης Αλβανίας έχουν και την Ελλάδα στο στόχο τους, είναι πια γνωστό. Τα ελληνικά ΜΜΕ προειδοποιούν είδη. Αν γίνει το Κόσοβο ανεξάρτητο, λέει ο πρώην Πρόεδρος των Σκοπίων, τότε «είναι πιθανός ο πόλεμος στα Βαλκάνια».

Το 1878 ζήτησαν οι Σκιπετάριδες να ενσωματωθούν οι οθωμανικές περιοχές στην Αλβανία. Το συνέδριο του Βερολίνου το απέρριψε. Μετά από τον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912/1913 πολλά μέρη των σκιπετάρων δόθηκαν στην Σερβία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Η Αλβανική μειονότητα στην Βόρεια Ελλάδα είναι περίπου 500.000. Μάλλον είναι παραπάνω γιατί πολλοί Αλβανοί περνάνε τα σύνορα πολύ εύκολα προς την Ελλάδα. Πολλές φορές το χρόνο η Αθήνα δίνει εντολή να μάσουν τους Αλβανούς και να τους πάνε πίσω. Μια εβδομάδα αργότερα λέει ο Υπ. Εξ. Γ. Παπανδρέου «ήρθαν πάλι όλοι πίσω».

Τώρα δεν έρχονται πια μόνο για τη σοδιά. Κάθε Αλβανός ο οποίος βοηθάει για μισό χρόνο να στηθεί το κύκλωμα παίρνει 15.000 € από ένα κόμμα στην Αλβανία, λέει ο Ιλίρ. Ακόμα τους συμβουλεύουν να γραφτούνε στις κοινότητες για να είναι νόμιμοι εκεί. Δεν είναι όλοι οι Αλβανοί ενθουσιασμένοι από την ιδέα της μεγάλης Αλβανιάς. Από το δρόμο για Έδεσσα πάει ο δρόμος για την Φλαμουριά. Εδώ υπάρχουν Βίλες, φοίνικες και ωραίοι κήποι. Οι κάτοικοι φοβούνται: «Ούτε μέσα στα σπίτια μας δεν μιλάμε αλβανικά» λέει ένας παπούς. «Οι Έλληνες μας αφομοιώσανε, δεν έχουμε ούτε σχολεία. Αλλά μια επανάσταση;» Κουνάει το κεφάλι του και λέει: «Τότε θα τα χάσουμε όλα και θα μας διώξουν». Είναι «Δαβίδ ενάντια Γολλιάθ» Άλλωστε η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιλίρ, υπεύθυνος για τα όπλα για τους νέους επαναστάτες, περιμένει να πέσει η νύχτα. Τότε θα έρθει ένα φορτηγό γεμάτο όπλα.

Σπόνσορες υπάρχουν αρκετοί, λέει ο Ιλίρ με 5 πλαστά διαβατήρια στην τσέπη του. Τον Ιούνιο 2003 έγινε μια μεγάλη αγορά στην Κροατία. 2000 Καλάσνικοβ, αρκετές ρακέτες, 800 χειροβομβίδες, 12 αντι-τανκ ρακέτες και πολλές πανοπλίες.

Η κοινοτική δύναμη πίσω από το σχέδιο που έγινε το 1995 στόχος είναι η ΑΝΑ (Αλβανικός Εθνικός Στρατός).

Το πολιτικό κεφάλι ο οποίος κρυβότανε στο ιντερνετ με το ψευδώνυμο «Αλβαν Βγιόσα», είναι ο δικηγόρος Ιδαγιετ Βεκίρη, 52. Ιδρυτής του κόμματος Εθνική Ένωση Αλβανίας και φίλος του Φάτος Νάνο, πρόεδρος της Αλβανίας. Ήτανε μαζί στην φυλακή όταν δεν ήταν ακόμα στην εξουσία.

Εδώ και λίγο καιρό ψάχνει η Αλβανική κυβέρνηση για τον «Βεκίρη που ξεσηκώνει τον λαό» μέσω της Ιντερπολ. Αυτό δεν τον ενοχλεί να μιλάει ανοιχτά για τους στόχους του. Άλλωστε η ΑΝΑ αναγνώρισε 33 χτυπήματά της.

Με το μικρό του στρατό θέλει να μπει στ’ αχνάρια του UCK. Ο κόσμος πρέπει να δεχτεί την ΑΝΑ, δήλωσε ο Βεκίρι. Αν δεν τα βρούνε διπλωματικά θα καλέσει τους οπαδούς του σε ανταρτοπόλεμο. Κανένας Αλβανός στα Βαλκάνια δεν θα αρνηθεί τον πόλεμο, αν δοθεί η ευκαιρία για την ένωση.

Αυτά δεν είναι απλά φαντάσματα. Πολλές φορές προειδοποίησαν κυβερνήσεις των Βαλκανίων και την ΕΕ. Πιστεύουν πως θα υπάρχει πρόβλημα στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Ε.Α. των Σκοπίων Βλάδο Μπουτσκοβσκι βλέπει στην ομάδα του Βεκίρι μια απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Και η Αθήνα είναι προβληματισμένη. Το δήλωσε ο Παπανδρέου στην τελευταία του επίσκεψη στα Σκόπια, λέει ο πρώην πρόεδρος Γλιγόροφ. Η ελπίδα για μια ειρηνική λύση σβήνει στα Σκόπια. Οι διαφορές μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε. Αν δεν πετύχει η Αλβανική κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου, τότε θα έρθει η ώρα της ΑΝΑ. Και αυτή τη φορά θα γίνει ο πόλεμος για έδαφος.

Οι Αλβανοί έχουν ελπίδες. Ένας από τους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, ο δημοκράτης Wesley Clark, επισκέφτηκε προ λίγο καιρό το Κόσοβο. Υποσχέθηκε στους Αλβανούς να τους βοηθήσει με όλη του την καρδιά, αν οι Αλβανοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (Ελίτ) του δώσουνε τις ψήφους τους.

Αλλά η βοήθεια των ΗΠΑ ήδη κυλάει. Οι μυστικές υπηρεσίες λένε, πως στο Νεάπελ παραδόθηκαν 9 κονταινερ το 2001 στους Αλβανούς αντάρτες. Έτσι αυτοί έχουνε επαφή. Όλα αυτά οργανώνονται από την MPRI (Military Professional Resources Inc.). Πολλοί πρώην στρατιωτικοί των ΗΠΑ οργανώνουν παγκόσμιες ασκήσεις για στρατούς. Έτσι στείλανε 150 από τους καλύτερους Αλβανούς αντάρτες (Muschahidin) στην Τουρκία για ασκήσεις.

Όμως, μια επίθεση Αλβανών στην Ελλάδα θα φέρει της ΗΠΑ σε μια πολύ δύσκολη διπλωματική θέση. Γι’ αυτό συνιστάνε την ΑΝΑ να λύσει το πρόβλημα με διπλωματία.

Από την Αθήνα θα ζητήσουν προς το παρόν, μόνο την επανεγκατάσταση 200.000 Αλβανών, οι οποίοι διώχτηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, είπε ο Βεκίρι.

Θα βοηθήσουνε την κατάσταση με μικρές προβοκάτσιες. Τα όπλα είναι ρεσέρβα.

«Όμως ξέρεται όλοι» προσθέτει ο Αλβανός και γελάει «ότι η όρεξη έρχεται στο φαγητό»

Επίλογος: Σκεφτήκαμε να μεταφράσουμε το άρθρο μόνο προς ενημέρωση για τους απανταχού συμπατριώτες μας, τα ΜΜΕ της Ελλάδας, τα Ομογενειακά και βεβαίως και την Ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα, από χτες. 10.11.2003, εδώ στη Γερμανία πήρε διαστάσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα ΜΜΕ από διάφορους ειδήμονες και θετικά και αρνητικά σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτική ως προς τις μειονότητες στην Ελλάδα. Εμείς δε θα σχολιάσουμε, αλλά θα περιμένουμε την Ελληνική κυβέρνηση να δώσει κάποιες εξηγήσεις και στους απανταχού Έλληνες αλλά και στο Γερμανικό περιοδικό, διότι για αρκετούς Αλβανούς το όνειρο της «Μεγάλης» Αλβανίας έχει πλέον ωριμάσει.

Ε.Ε. - Γερμανία – Νοέμβριος 11 2003 Web: www.fasoulas.de * e-mail: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να το δείτε

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τετάρτη
21
Φεβρουαρίου
Τιμοθέου, Ευσταθίου επισκόπου Αντιοχείας
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!