Sofia Times Magazine
 
Πρωτοσέλιδο arrow Διάφορα Θέματα arrow Συνεντεύξεις arrow Γιώργος Μπαμπινιώτης: "Ο Έλληνας, οπουδήποτε Γης πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος..."
21.02.18
 
 
Επιλογές
Πρωτοσέλιδο
Γνωρίστε μας
Α' Βραβείο
Διάφορα Θέματα
Ομογενειακές Ειδήσεις
Κυπριακές Ειδήσεις
Greek Web Radio
Greek Web TV
Eurovision
Διαφημιστείτε
Δελτία Τύπου
Σύνδεσμοι
Ταξίδια
Φωτογραφικό Υλικό
Παλαιό Web Site
Είπαν για μας
Ευχαριστίες
Επιστολική Ψήφος
Στρατολογικά
Παλαιά Τεύχη
SofiaTimes mobile
Συστήστε μας
Εκδηλώσεις
Βιβλίο Επισκεπτών
Επικοινωνία
Global Hellenism
Τηλεοπτικές Μεταδόσεις

Newsflash
Ζητούνται Συνεργάτες

Το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio θέλοντας να παρέχoyn καθημερινή έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και ψυχαγωγία στην ελληνική και κυπριακή ομογένεια, ζητούν την βοήθεια και την συνδρομή σας στην ενίσχυση της προσπαθειάς μας.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο partners@sofiatimes.com


Συνεχίζονται οι εκπομπές για το διαδικτυακό μας ραδιόφωνο. Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine, το οποίο κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop δοκιμαστικό πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε ελληνική μουσική από τις 6 μουσικές εκπομπές μας και να ενημερώνεστε καθημερινά για τα δρώμενα στην Ομογένεια από τη δημοσιογραφική μας εκπομπή.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@greekwebradio.com περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.Το Sofia Times Magazine,
ευχαριστεί για μία ακόμη χρονιά τον απανταχού Ελληνισμό από τις παρακάτω 125 χώρες,
για την εμπιστοσύνη που δείχνει καθημερινά στην ειδησεογραφική μας πύλη για την ενημέρωσή του...

(αφορά επισκεψιμότητα για τους μήνες Ιανουάριος - 18 Σεπτεμβρίου 2013)

United States

Greece

European country

Germany

Canada

Italy

Great Britain

Netherlands

Spain

Sweden

Cyprus

China

Poland

Finland

Russian Federation

France

Belgium

Romania

Australia

Ukraine

Bulgaria

Norway

Brazil

Austria

Singapore

Hungary

Luxembourg

Czech Republic

South Korea

Republic of Serbia

Isle of Man

Egypt

Slovenia

South Africa

Latvia

India

Moldova

Israel

Saudi Arabia

Turkey

Ireland

Switzerland

Philippines

Japan

Netherlands Antilles

Albania

Colombia

Hong Kong

Taiwan

Vietnam

F.Y.R.O.M

Mexico

Slovak Republic

United Arab Emirates

Denmark

Georgia

Nigeria

Portugal

Thailand

Lithuania

Indonesia

Chile

Qatar

Malaysia

Argentina

Venezuela

New Zealand

Iran

Jordan

Bangladesh

Pakistan

Ecuador

Senegal

Armenia

Haiti

Gabon

Peru

Polynesia (French)

Honduras

Azerbaidjan

Vatican City State

Belarus

Costa Rica

Lebanon

Kenya

Palestinian Territories

Nicaragua

Kazakhstan

Ivory Coast (Cote D'Ivoire)

Rwanda

Malta

Cameroon

Cambodia

Kuwait

Morocco

Panama

Ghana

Estonia

Congo, Democratic Republic of the

Algeria

Tunisia

Dominican Republic

Laos

Bahrain

El Salvador

Iraq

Bosnia-Herzegovina

Yemen

Syria

Benin

Angola

Bahamas

Jamaica

Gibraltar

Libya

Guatemala

Namibia

Ethiopia

Tadjikistan

Oman

Croatia

Paraguay

Mongolia

Sri Lanka

Madagascar
Sofia Times Magazine
Οι ειδήσεις της Ομογένειας με ένα μόνο κλικ...!
Διάφορα Θέματα
SofiaTimes.com mobile
Ομογενειακές Ειδήσεις
Εισαγωγή χρήστη

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δημοφιλή
Events Calendar
« < ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 > »
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Εκδηλώσεις
Δέν υπάρχουν γεγονότα

Αγαπημένo Site
Αγαπημένη σελίδα
Αρχική Σελίδα
Εκτύπωση Σελίδας
Γιώργος Μπαμπινιώτης: "Ο Έλληνας, οπουδήποτε Γης πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος..." Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
20.12.03

"...με ένα προνόμιο που είναι η Ελληνική Γλώσσα του"

Αποκλειστική Συνέντευξη
στον Ηλία Ηλιόπουλο

Μετά την πανελλήνια και πανομογενειακή επιτυχία της πρώτης έκδοσης του «Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» του κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη, κυκλοφόρησε τώρα μια δεύτερη έκδοση - όχι επανέκδοση.

Ο κ. Μπαμπινιώτης, καθηγητής και πρύτανης σήμερα, για δεύτερη φορά εκλεγόμενος πρόσφατα, του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αφιερώσει το πάθος του στην Ελληνική Γλώσσα:

-Κύριε Ηλιόπουλε, πρόκειται πράγματι για μια δεύτερη έκδοση, η οποία είναι πλήρως ανανεωμένη, βελτιωμένη, συμπληρωμένη, όπως πρέπει να είναι ένα σύγχρονο δυναμικό Λεξικό.

Έχουμε πει και σε άλλη συζήτηση που έχουμε κάμει μαζί ότι η γλώσσα γενικά είναι ένας κατ’ εξοχήν δυναμικός οργανισμός. Ακολουθεί, εκφράζει, δηλώνει τον άνθρωπο. Όσο λοιπόν εξελίσσεται ο άνθρωπος και μεγαλώνουν οι εκφραστικές του και επικοινωνιακές του ανάγκες, τόσο ανοίγεται και η γλώσσα.

Δημιουργεί λέξεις, όρους, αλλάζει, συμπληρώνει. Όλα αυτά έχουν την απήχησή τους στο Λεξικό. Γι αυτό το λεξικό δεν μπορεί να έχει ποτέ ένα στατικό χαρακτήρα. Εμείς στο δικό μας λεξικό, που είναι γνωστό πια ως Λεξικό Μπαμπινιώτη, δεν έχουμε σταματήσει στιγμή, από την πρώτη έκδοση. Δουλέψαμε τρία χρόνια για να βγει αυτή η έκδοση.

Αλλά ακόμη και στις ανατυπώσεις που γίνονται, κάθε φορά, σε κάθε ανατύπωση υπάρχουν αλλαγές. Που δεν είναι διορθώσεις σφαλμάτων, αλλά βελτιώσεις. Είναι μια νέα λέξη που θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να λείψει, είναι κάτι που θεωρήσαμε πως πρέπει να αλλάξει. Δηλαδή σε εμένα αλλά και στους συνεργάτες μου υπάρχει μια αγωνία για να δοθεί όσο γίνεται καλλίτερα η έκφραση του νέου Ελληνισμού.

Γιατί όταν μιλάμε για ένα Λεξικό μιλάμε για την έκφραση, γραπτή και προφορική του νέου Ελληνισμού. Γι αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη μας. Και προσωπικά αισθάνομαι μια μεγάλη ικανοποίηση που αυτό το λεξικό, που είναι ένα κομμάτι της ζωής μου, της επιστημονικής άλλα και της φυσικής μου, εκτιμήθηκε, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται και αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων και των Ελλήνων του εξωτερικού και των επιστημόνων. Και κυρίως των απλών ανθρώπων – έχει σημασία αυτό.

Κύριε Ηλιόπουλε θέλω να σας πω δεν ξέρετε πόσο με ικανοποιεί που όταν μου γράφουν ή με συναντούν απλοί άνθρωποι και μου λένε ότι το λεξικό μου τους έχει γίνει ένα κομμάτι της ζωής τους.

Με την έννοια ότι το συμβουλεύονται συνεχώς. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαβάζουν το Λεξικό. Δεν το συμβουλεύονται απλώς, το διαβάζουν σε συνέχειες. Διότι τους ενδιαφέρουν τα σχόλια που έχω γράψει, η ετυμολογία των λέξεων, οι παραπομπές.

Νομίζω ότι κατάφερα με την όλη σύλληψη και επεξεργασία και με την αίσθηση του δασκάλου που έχω και που θέλω να επικοινωνώ με τον κόσμο να του λέω χρήσιμα πράγματα, πρακτικά και όχι θεωρίες.

Με αυτό το αίσθημα, που είναι ένας ρεαλισμός γλωσσικός, μπόρεσα να δώσω στο λεξικό αυτό μια τέτοια μορφή και τέτοιες πληροφορίες ώστε να ενδιαφέρουν όλους. Να ανοίγουν και να λύνουν απορίες.

Να βρίσκουν αυτό που θέλουν εύκολα. Θα έλεγα ότι τους έχω «παγιδεύσει» , τους έχω στήσει μια πνευματική παγίδα, μία προσέλκυση σε κάτι που θα τους αρέσει. Και θα το διαβάσουν πέρα από την πληροφορία που ψάχνουν. Διότι ψάχνεις να βρεις μια λέξη, βλέπεις δύο σχόλια για κάποιες άλλες λέξεις, βλέπεις μια ετυμολογία, βλέπεις πέντε εκφράσεις και φεύγεις από αυτό που έψαχνες και βρίσκεις άλλα και σκέπτεσαι και μπαίνεις σε αυτό που λέω εγώ «περιπέτεια της γλώσσας». Που περνάει μέσα από το λεξικό.

Όλα αυτά από τη μια μεριά τα θεωρώ ικανοποίηση ενός επιστήμονα κι από την άλλη μια υποχρέωση και δέσμευση να βελτιώνω συνέχεια το λεξικό. Να το συμπληρώνω, να κυνηγάω τη λέξη, έχω γίνει κυνηγός λέξεων και όχι απλώς νέων λέξεων αλλά και χρήσεων που αναπτύσσονται σε σχέση με παλιότερες λέξεις.

Γιατί ένας λαός με ιστορία μεγάλη στη γλώσσα δεν πιάνει να διώξει άρδιν ένα πλήθος από λέξεις και να βάζει άλλες. Αυτό γίνεται με περίσκεψη, με τρόπο προσεκτικό, που τον δημιουργούν οι ανάγκες της επικοινωνίας του. Κι έχει πολλές ανάγκες να καλύψει ο λαός μας με λέξεις και να μάθει.

Όταν ένας άνθρωπος που ασχολείται κατ’ επάγγελμα με τη γλώσσα, ανακαλύπτω συνεχώς ότι έχω πολλά πράγματα να μάθω πάνω στη γλώσσα μας, τότε αυτή η αίσθησή μου, που είναι μα αυτογνωσία γλωσσική, με οδηγεί να έχω ένα ήθος και μια στάση απέναντι στη γλώσσα.

Δεν κάνω τον άνθρωπο που τα ξέρει όλα, τον κριτή και τον επικριτή. Θέλω απλώς να δώσω μέσα από αυτή την αγωνία που έχω για τη γλώσσα, μια πληροφορία που μπορεί να είναι χρήσιμη σε κείνον που την ακούει και εκείνο που θέλω να περάσει είναι η αγάπη του λαού μας προς την ελληνική γλώσσα.΄Εχουμε την ιστορική προίκα, να έχουμε μια γλώσσα που είναι καλλιεργημένη από τα μεγαλύτερα πνεύματα που έχουν περάσει στον Κόσμο.

Και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να τη διαφυλάξουμε. Αυτό τι σημαίνει; Ένας Πλάτων, ένας Αριστοτέλης, ένας Θουκιδίδης, ένας Αισχύλος αλλά και ένας Ρωμανός και νεώτεροι συγγραφείς, δούλεψαν τη γλώσσα. Ας πάρουμε τον Παλαμά, τον Ελύτη, το Σεφέρη, τον Καζαντζάκη και άλλους πολλούς. Αυτοί όργωσαν δημιουργικά τη γλώσσα ώστε να αποδώσει καρπούς.

Να δείξει τη δύναμή της και να μπορούμε να έχουμε σήμερα μια γλώσσα πάρα πολύ δηλωτική, πάρα πολύ εκφραστική, με πλήθος σημασιών και σημασιολογικών αποχρώσεων. Και η προσπάθειά μου είναι με αυτό το δεύτερο ουσιαστικά ΛΕΞΙΚΟ της Νέας Ελληνικής Γλώσσης, να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο να πιστέψει ως Αξία στη γλώσσα.

Εχω γράψει κι ένα βιβλίο με τίτλο η «Η γλώσσα ως αξία». Ώστε να προσέξουμε πως μιλάμε, πως γράφουμε, γιατί αυτή η προσοχή είναι κι ένα μέρος της ύπαρξής μας. Της ύπαρξής μας της ατομικής αλλά και της εθνικής. Μέσα από τις λέξεις μιας γλώσσας βλέπεις όλη την ιστορία, τη σκέψη, της ύπαρξης, των γεγονότων, της νοοτροπίας ενός λαού.

Η γλώσσα μας είναι μια ευλογία της οποίας πρέπει όλοι να γίνουμε αποδέκτες με το να τη γνωρίσουμε όσο γίνεται περισσότερο και οπολύτως σωστά.

- Το βρίσκουμε κύριε Μπαμπινιώτη το νέο σας Λεξικό πλέον σε όλη την Ελλάδα;
-Βεβαίως. Και σε πολλές άλλες χώρες. Θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Τσιβεριώτης, ο εκδότης του Λεξικού, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια - διότι εάν δεν βρισκόταν ο εμπνευσμένος εκδότης ο οποίος δεν κοίταξε το θέμα των χρημάτων ο οποίος έβαλε τη μαστοριά του, την εμπειρία του και το μεράκι του για να πάρει μια ωραία μορφή του λεξικό τότε μπορούσε να βγεί ένα πράγμα σαν αυτά που κυκλοφορούν μερικά και να έβγαινε ένα άχρηστο έργο.

Το ότι βγήκε ένα αποδεδειγμένα τόσο χρήσιμο έργο οφείλεται κατά μέγιστο μέρος και στον κ. Γιώργο Τσιβεριώτη - πρόβλεψε να γίνεται και ανταλλαγή του παλιού λεξικού με το καινούργιο. Δηλαδή παραδίδεις το παλιό και πληρώνεις ένα μικρό ποσό ακόμη και παίρνεις το καινούργιο.

Ο Έλληνας κ. Ηλιόπουλε, οπουδήποτε Γης κι αν βρίσκεται, πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος με ένα προνόμιο που είναι η Ελληνική Γλώσσα του.

Σχόλια

Μόνο οι εγγεγραμένοι χρήστες μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους...

Παρακαλούμε εισαχθείτε στο σύστημα ή εγραφείτε για να έχετε δικαίωμα κατάθεσης σχολίου.

Powered by AkoComment 2.0!

 
< Προηγ.   Επόμ. >
"ο Παλμός της Ομογένειας"
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, συντονιστείτε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) με το Greek Web Radio - www.greekwebradio.com και τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 στις 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με την "Πανελλήνια Φωνή" του Γιοχάνεσμπουργκ - www.hellenicradio.org.za και ακούστε την εκπομπή "ο Παλμός της Ομογένειας", με ειδήσεις, σχόλια και ρεπορτάζ από την Ομογένεια.

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη.

Η εκπομπή επαναλαμβάνεται στο Greek Web Radio κάθε Κυριακή στις 17:00 και Δευτέρα με Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας)

Greek Web Radio

Πάσχα στην Αλεξάνδρεια
Η "Διασπορά" στη Βενετία
Plant Your Roots In Greece
Το τηλεοπτικό της εβδομάδας
Greek Web Radio

Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα

και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την Πύλη ή το ραδιόφωνό μας,

 επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Lady AVA show
"Lady AVA show"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

από την

πρωτεύουσα της Κύπρου

στις 20:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 09:00 π.μ & 05:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"DJ XOne"
"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο
Καλλιτεχνικό Καφενείο
"Καλλιτεχνικό Καφενείο"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα

στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα
"Γεια σου Έλληνα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με τον

Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

στις 22:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα πάθη του Έρωτα
"Τα πάθη του Έρωτα"

καθημερινά στο

Greek Web Radio

με την

Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο

στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αρωμα Νεολαίας
Η νεολαία της διασποράς έχει τώρα τη δική της εκπομπή στο

Greek Web Radio

"Αρωμα Νεολαίας"

με τον
Βαγγέλη Τριανταφύλλου

καθημερινά στις 18:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 02:00 π.μ - 07:00 π.μ. & 15:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Greek Web RadioBroadcasting by CompuLogic Hellas

Πρόγραμμα "Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"
Global Hellenism
Global Hellenism

Α' Βραβείο

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει το Sofia Times Magazine
Εορτολόγιο
Τετάρτη
21
Φεβρουαρίου
Τιμοθέου, Ευσταθίου επισκόπου Αντιοχείας
Στηρίζω το SofiaTimes.com

Enter Amount:

Τελευταίες Ειδήσεις
 
Top! Top!